Linux 101: Kuinka löytää aseman tilan käyttö komentoriviltä?

Jos haluat tietää, kuinka paljon tilaa palvelimeen liitetyillä asemilla on jäljellä, tieto on vain nopean komennon päässä. Jack Wallen näyttää, miten.

” data-credit=”Image: iStockphoto/TimArbaev”>istock-517305824.jpg

Kuva: iStockphoto/TimArbaev

Kuinka paljon tilaa on jäljellä Linux-palvelimen kiintolevyillä? Se ei ole temppukysymys, ja siihen pitäisi osata vastata heti.

Jos käytät Cockpitin kaltaista web-pohjaista työkalua, joka kertoo nopeasti, kuinka paljon paikallista tallennustilaa on käytetty, tehtävä on tietysti hyvin suoraviivainen. Tai ehkä olet asentanut palvelimillesi graafisen käyttöliittymän ja voit käyttää tiedostonhallintaa näiden tietojen selvittämiseen.

KATSO: Parhaat ohjelmointikielet opeteltaviksi – ja huonoimmat (TechRepublic Premium)

Mutta entä jos palvelimissasi ei käytetä graafista käyttöliittymää etkä ole asentanut verkkopohjaista ohjauspaneelia? Mihin sitten voit kääntyä saadaksesi selville, kuinka paljon levytilaa on käytetty? Onneksi on olemassa helppokäyttöinen komento, joka esittää nämä tiedot sinulle yksinkertaisessa muodossa.

Komento on df, ja se raportoi tiedostojärjestelmän levytilan käytön. Df on lyhenne sanoista ”disk free” (levyn vapaa tila), ja sen avulla voit helposti nähdä, kuinka paljon tilaa on käytössä kaikilla liitetyillä levyillä tai tietyllä levyllä.

Kun annat df-komennon, näet kuusi saraketta: Tiedostojärjestelmä (joka on kyseisen aseman sijainti), Koko (joka on aseman kokonaistallennustila), Käytetty (joka on asemalla käytetyn tilan määrä), Käyttö% (joka on asemalla käytetyn tilan prosenttiosuus) ja Kiinnitetty (joka on hakemisto, johon asema on kiinnitetty).

Komento on yksinkertaisesti df. Jos suoritat sen sellaisenaan, se näyttää kaiken 1K-lohkoina, mikä ei ole kovin ymmärrettävää. Jos kuitenkin annat komennon df -h, kaikki näkyy ihmiselle luettavassa muodossa.

Jos haluat tarkastella vain tietyn aseman tilastoja, voit antaa komennon df -h /media/jack/TOSHIBA (korvaten kyseisen aseman sijainnin Mounted on).

Yksittäisen aseman listaaminen voi helpottaa huomattavasti, kun palvelin on täynnä asemia. df-komentoa on helppo käyttää, mutta jos tarvitset hieman enemmän tehoa, lue man-sivu (antamalla komento man df), jotta saat selville, mitä muuta se voi tehdä.

Tilaa TechRepublicin How To Make Tech Work YouTubessa ja saat Jack Wallenin uusimmat tekniset neuvot liike-elämän ammattilaisille.

Katso myös