Microsoft Linux ei ole sitä, mitä luulit (tai toivoit) sen olevan

Microsoft Linux on saapunut, mutta se ei ole sitä, mitä kuvittelit. Jack Wallen kertoo näkemyksensä tästä uudesta tulokkaasta nimeltä CBL-Mariner ja näyttää jopa, miten se rakennetaan.

” data-credit=”Illustration: Lisa Hornung/TechRepublic”>Microsoft logo and Linux penguin logo

Kuvitus: Lisa Hornung/TechRepublic

Kun heräsin tänä aamuna, myönnän, että katsoin ulos nähdäkseni, lentävätkö siat tai sataisiko heinäsirkkoja. Kumpaakaan näistä asioista ei tapahtunut, ja silti mahdoton tapahtui silti. Mahdotonta? Lopulta paljastui, että Microsoftilla on itse asiassa oma Linux-makunsa.

KATSO: Kubernetes: (ilmainen PDF) (TechRepublic).

Ennen kuin innostut tästä liikaa, emme puhu käyttöjärjestelmästä, joka lopulta syrjäyttäisi Windowsin työpöytäalustana. En valehtele… juuri sitä toivoin. Tai ainakin toivoin, että Microsoft tajuaisi Linux-ytimen olevan parempi vaihtoehto Windowsin perustaksi.

Ei. Taas väärässä.

Sen sijaan se, mitä Microsoft on julkaissut, on nimeltään CBL-Mariner. Jos olet kiinnittänyt tarpeeksi huomiota siihen, mitä IT-maailmassa tapahtuu, voit luultavasti arvata, mitä tarkoitusta CBL-Mariner palvelee.

Kyseessä on pilvi- ja reunajakelu, jonka tarkoituksena on tarjota ”yhtenäinen alusta näille laitteille ja palveluille ja parantaa Microsoftin kykyä pysyä ajan tasalla Linux-päivitysten suhteen”.

CBL-Mariner on Microsoftin rahasampo Linuxiin juuri oikeaan aikaan. Linux on lähes jokaisen tärkeän tietotekniikan eturintamassa olevan teknologian ytimessä. Edge, kontit, esineiden internet, Kubernetes… kaikki on Linuxia, koko ajan. CBL-Mariner on suunniteltu sillä ajatuksella, että pienellä joukolla ydinpaketteja voidaan vastata ”ensimmäisen osapuolen ja reunapalveluiden universaaleihin tarpeisiin”. Ja jos CBL-Marinerin ydinpaketit eivät vastaa tarpeitasi, kehittäjät ovat tehneet oletuspalveluiden päälle asettamisesta helppoa.

CBL-Mariner on kevyt Linux-jakelu, jota voi käyttää melkein mihin tahansa (kunhan se ei ole työpöytä). Siinä on yksi juju: Toisin kuin useimmissa kevyissä, konttipohjaisissa Linux-jakeluissa, ei ole ISO-versiota, jonka voit ladata ja asentaa, vaan CBL-Mariner rakennetaan Ubuntun päälle. Kummallista kyllä, GitHubin ohjeissa kehotetaan käyttämään Ubuntu 18.04:ää nykyisen LTS 20.04:n sijaan. Se voidaan asentaa 20.04:ään, mutta python-minimalin sijasta asennetaan python2-minimal. Siitä huolimatta CBL-Marinerin asennus ei ole heikkohermoisille, joten sinun on todella oltava omistautunut joko haluamaan nähdä, mistä on kyse, tai uskoa, että Microsoft voi rakentaa paremman kontti-isännän Linuxille. Alustan rakentamiseen on varattava 30-60 minuuttia. Sinun on tehtävä näin.

Microsoftin CBL-Mariner Linuxin käyttöönotto ja käyttäminen

Ota ensin käyttöön versio Ubuntu Linux -työpöydästä. Kirjaudu sisään ja avaa terminaali-ikkuna. Suorita siellä kaikki seuraavat komennot:

sudo add-apt-repository ppa:longsleep/golang-backports sudo apt-get update sudo apt -y install make tar wget curl rpm qemu-utils golang-1.15-go genisoimage python-minimal bison gawk sudo apt -y install pigz sudo ln -vsf /usr/lib/go-1.15/bin/go /usr/bin/go curl -fsSL https://get.docker.com -o get-docker.sh sudo sh get-docker.sh sudo usermod -aG docker $USER

Kirjaudu tässä vaiheessa ulos ja kirjaudu takaisin sisään. Mene takaisin terminaaliin ja jatka CLI-taikaa:

git clone https://github.com/microsoft/CBL-Mariner.git pushd CBL-Mariner/toolkit git checkout 1.0-stable sudo make package-toolkit REBUILD_TOOLS=y popd git clone https://github.com/microsoft/CBL-MarinerDemo.git pushd CBL-MarinerDemo cp ../CBL-Mariner/out/toolkit-*.tar.gz ./ tar -xzvf toolkit-*.tar.gz cd ~/CBL-MarinerDemo/toolkitt sudo make image CONFIG_FILE=../imageconfigs/demo_vhd.json

Viimeinen komento vie paljon aikaa, mutta saat VDH-tiedoston (joka sijaitsee osoitteessa ~/CBL-MarinerDemo/out/images/demo_vhd/), jota voit käyttää virtuaalikoneen luomiseen VirtualBoxin kaltaisella ohjelmalla. Kun käynnistät VM:n, löydät itsesi CBL:stä. Kirjaudu sisään tunnuksilla root/p@ssw0rd.

Näin saat Microsoftin CBL-Mariner Linuxin toimimaan, jotta voit alkaa kokeilla sitä.

Oma näkemykseni CBL-Marinerista

Onnittelen Microsoftia siitä, että se on ymmärtänyt, että jatkaakseen etenemistä yritysten backendissä yrityksellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin luoda Linux-versio kontteja, IoT:tä, reunoja jne. varten. Microsoft ei voinut mitenkään kilpailla tällä alalla Linuxin kanssa.

Mutta asia on näin: tällä hetkellä näyttää siltä, että CBL-Mariner on tarkoitettu vain sisäiseen käyttöön. Kuten GitHub-sivulla todetaan: CBL-Mariner on sisäinen Linux-jakelu Microsoftin pilvi-infrastruktuurin ja reunatuotteiden ja -palveluiden käyttöön.

KATSO: Alusta loppuun: LDAP-palvelimen käyttöönotto (TechRepublic Premium)

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Microsoft lopulta tekisi tätä ydinjakelua helpommin massojen saataville. Ja se on avainasemassa. Jos CBL-Marinerin halutaan leviävän Microsoftin sisäisten jakelujen ulkopuolelle, se on saatava saataville ISO-kuvana, eikä käyttäjien tarvitse rakentaa sitä manuaalisesti. Vaikka VirtualBoxin VHD-tiedoston rakentaminen ei vaatinut minulta paljon vaivaa, niillä, joilla ei ole edes vähän Linux-taitoja, voi olla vaikeuksia. Sanon kuitenkin, että vaikka CBL-Linuxin rakentaminen tuottaisikin ongelmia, se on vaivan arvoista. Tämä konttipohjainen jakelu on varsin hyvä ja palvelisi monia yritysyrityksiä hyvin.

Loppujen lopuksi, jos sinua ei haittaa käyttää aikaa kevyen Linux-jakelun rakentamiseen käsin, CBL-Mariner on projekti, johon kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Jo tässä varhaisessa vaiheessa CBL-Mariner on nopea, vakaa ja turvallinen.

Katso myös