Paras selain Linuxille, Windowsille ja Macille ei ole Google Chrome vuonna 2021

Jack Wallen on vihdoin päätynyt käyttämään yhtä verkkoselainta oletuksena kaikilla alustoilla. Lue, mitä hän pitää parhaana selaimena ja miksi hän teki vaihdon.

” data-credit=”Image: RobertAx, Getty Images/iStockphoto”>Web browser closeup on LCD screen with shallow focus on https padlock

Kuva: RobertAx, Getty Images/iStockphoto.

Pari kuukautta sitten jätin vihdoin Operan Linuxin oletusverkkoselaimeksi. Se oli vaikea päätös, sillä Operan Workspaces-ominaisuus oli jotain, jota en uskonut voivani jättää. Silti Opera-selaimen tietokoneelleni aiheuttama kuormitus (erityisesti Google Docsia käyttäessäni) oli liian suuri ongelma sivuutettavaksi. Työskentelin omien asioideni parissa, kun yhtäkkiä Opera-selain pysäytti työpöydän jyräämällä.

Tuottavuus, sinun nimesi on muistivuoto!

Miksi lopetin Safarin käytön macOS:n oletusselaimena.

Tuossa vaiheessa käytin kahta eri selainta oletusasetuksina Linuxissa ja macOS:ssä, ja olin varma, että Safari pysyisi Macin puolella selaimena. Sitten kuitenkin jatkoin tuon oletusverkkoselaimen käyttöä Linuxissa, ja päivä päivältä olin yhä enemmän vaikuttunut sen suorituskyvystä ja yksinkertaisuudesta. Sitten asiat muuttuivat huonompaan suuntaan Safarissa. Kuten Operassa, kun työskentelin Google Docsissa pidemmän asiakirjan kanssa, Safari näytti varoituksen, jonka mukaan sivusto käytti liikaa muistia. Mitä tahansa teinkin Safarilla, tämä käytös ei loppunut.

Lopulta hylkäsin Applen Safarin ja tein samasta selaimesta, jota käytin Linuxissa, macOS:n oletusselaimen. Tämä oli valinta, jota en ole katunut hetkeäkään.

KATSO: 20 hyvää tapaa, joita verkon ylläpitäjät tarvitsevat – ja 10 tapaa, jotka on syytä rikkoa (ilmainen PDF). (TechRepublic)

Tämä ei tarkoita sitä, että olisin käyttänyt vain yhtä selainta – voi ei… jos se vain olisi niin yksinkertaista. On nimittäin edelleen sivustoja, joita minun on käytettävä ja jotka on jostain syystä suunniteltu Google Chromea silmällä pitäen. Ja se on ongelma. Miksi? Koska Chrome-selaimesta on tullut epäluotettava niin monella tasolla. Linuxissa Chrome on lukinnut työpöydän liian monta kertaa. Mac-käyttöjärjestelmässä Chrome tyhjentää akun nopeammin kuin mikään muu sovellus, lukuun ottamatta Final Cut Pro -ohjelmaa videota renderöitäessä.

Miksi parhaan selaimen valitseminen työnkulkuusi on niin vaikeaa?

Tämä asia on monimutkainen. Miksi? Ensinnäkin selain on yksi työkalu, jota kaikki käyttävät. Alustasta riippumatta olet riippuvainen verkkoselaimesta. Sanoisin jopa, että 90 prosenttia työstä ja viihteestä, jota teet millä tahansa Internetiin liitetyllä tietokonelaitteella, tapahtuu selaimen kautta. Tämä tarkoittaa, että näiden kaikkialla läsnä olevien sovellusten on kannettava valtava kuorma. Suurimmaksi osaksi ne tekevät sen melko hyvin. Kaikki käyttämäni selaimet renderöivät sivustoja hyvin, tosin jotkut paremmin kuin toiset. Mikä sitten on ongelma? Miksi kenelläkään olisi ongelmia valita omaan käyttötarkoitukseensa parhaiten sopiva selain tai siirtyä kokonaan toiseen selaimeen?

Lyhyesti sanottuna: tuttuus.

Meillä kaikilla on oma työnkulkumme. Monet meistä ovat virittäneet työnkulun tietyn selaimen tapaan tehdä asioita. Totta puhuen selainten väliset erot eivät ole pinnallisesti katsoen kovin suuria. Jokainen selain tarjoaa paljon samoja vakio-ominaisuuksia:

  • Kirjanmerkit
  • Välilehdet
  • Evästeet
  • Tallennetut tiedot
  • Valikot
  • Lisäosat
  • Konfigurointivaihtoehdot
  • Tietosuojaominaisuudet

KATSO: 5 ohjelmointikieltä, jotka sovellusratkaisujen kehittäjien tulisi oppia (ilmainen PDF). (TechRepublic)

Suurin ero on siinä, miten kukin verkkoselain toteuttaa nämä ominaisuudet. Se on pinnalla… jossa käyttäjät asuvat. Kun kaivaa hieman syvemmälle, huomaa, että nämä selaimet alkavat erota toisistaan. Otetaan esimerkiksi se, että käytössä on viisi aktiivista verkkoselaimen renderöintimoottoria:

  • WebKit: Safari-selain
  • Blink: Google Chrome ja Chromium-pohjaiset selaimet, kuten Microsoft Edge -selain, Opera -selain, Brave -selain ja Vivaldi-selain.
  • Gecko: Firefox-selain
  • Goanna: Pale Moon- ja Basilisk-selaimet.
  • Flow: Flow-selain

Kaikista käyttämistäni selaimista WebKit- ja Blink-selaimiin perustuvilla selaimilla näyttää olevan eniten ongelmia Google Driven pidempien asiakirjojen kanssa. Minulle se on suuri ongelma, koska työskentelen Google Drivessa noin seitsemän tai yhdeksän tuntia päivässä. Se, että Blink-selaimen renderöintimoottorilla on suurin ongelma Google Driven kanssa, lienee järkytys, sillä Google on luonut ja ylläpitää molempia.

Ja paras selain vuonna 2021 voittaja on… Firefox

Siirryttyäni Firefoxiin Linuxissa ja macOS:ssä minulla ei ole ollut yhtään ongelmaa muistiongelmien kanssa. Ja yllätyksekseni Firefox ei ole enää akkuvampyyri macOS:ssä. Ennen M1 MacBook Pro-malliani Firefox vei elämänhalun MacBook Pro 2016 -akustani. Kun käytin Firefoxia, olin onnekas, jos sain akun kestämään kahdesta kolmeen tuntia. M1 MacBook Pron ja Firefox 89:n kanssa akunkesto on yhtä hyvä kuin Safaria käytettäessä.

Suorituskyvyn, renderöinnin ja akunkeston lisäksi pidän täysin siitä, mitä Mozilla on tehnyt Firefoxin käyttöliittymälle. Nyt Firefox on tyylikäs ja melkein minimalistinen verkkoselain, joka päihittää kaikki selaimet pöytäkoneessani ja kannettavassani. Olen jopa siirtänyt Androidin oletusasetukset Firefoxiin ja huomannut, että se on yhtä vaikuttava mobiiliselain kuin työpöydälläkin.

Ainoa ongelma yleissuunnitelmassani on se, että (kuten aiemmin mainitsin) on edelleen sivustoja, jotka eivät toimi hyvin millään muulla selaimella kuin Google Chromella. Se on tyrmistyttävää. Aina kun näen verkkosivuston, joka ei toimi tietyllä selaimella, oletan heti, että Doc Brown on tullut DeLoreanilla ja tähtäimessään on vuosi 2001. Nyt ei kuitenkaan eletä 2000-luvun alkua eikä vanhoja selainsotia. Siitä huolimatta ympäristö vaikuttaa kypsältä Firefoxin ja Chromen väliseen yhteenottoon. Ja vaikka Googlen Chromella on valtava etu markkinaosuudessa (tällä hetkellä Chromella on 67 prosentin markkinaosuus kilpailijoihin nähden), suorituskyvyn nykytila ei heijasta tätä suosiota.

Jos minun pitäisi arvata, sanoisin, että Google on onnekas, koska keskivertokäyttäjä joko ei pidä muutoksista tai ei edes tiedä, että vaihtoehtoisia selaimia on saatavilla. Jos satut kuulumaan tähän kategoriaan, suosittelen lämpimästi Firefoxin asentamista ja katsomaan, etkö huomaa asettaneesi sen oletusselaimeksi kaikilla laitteillasi ja alustoillasi.

Katso myös