Suuri asunto- ja tulovertailu

asunto vertailu

Suuri tulovertailu on julkistettu.

Vertailusivusto VertaaEnsin.fi selvitti asuntojen hintatasoa Suomessa, sekä Euroopan isoissa metropoleissa. Vertailussa on otettu huomioon suomalaisten käytettävissä olevat keskimääräiset vuositulot ja vertailtu näitä asuntojen hintoihin.


Analyysistä selviää kuinka pitkään kaupungin asukkaan tulisi säästää 30 prosenttia käytettävissä olevista vuosituloistaan, että hän saa ostettua velattoman asunnon eri kaupungeista.


Suomessa asuntojen hinnat viimeisen 40 vuoden sisään ovat vaihdelleet suuresti. Palkkataso on vastaavasti edistynyt maltillisesti. Poikkeuksena sääntöön on 1970-luvun puoliväli, jolloin inflaatio aiheutti 20 prosenttiyksikön ansiotason nousun.


2000-luvulla Suomessa palkkojen keskimääräinen vuosinousu on ollut 0,3 prosenttia. Vastaavasti asuntojen hinnat ovat nousseet keskimäärin 0,4 prosenttia nopeammin. Isossa kuvassa palkkojen ostovoimakyky siis heikkenee asuntomarkkinoilla.

VertaaEnsin.fi vertailuun on viitattu Vakka-Suomen artikkelissa, sekä Ess.fi -verkkojulkaisussa. Myös Itäväylä julkaisi jutun suuresta VertaaEnsin.fi asunto- ja tulovertailusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *