Valmista ohjelmistosi seuraavaa Windows-päivitystä varten tämän työkalun avulla.

Sen sijaan, että käyttäisit omaa testitietokonekantaa ohjelmistopäivityksiä varten, miksi et antaisi Microsoftin hallita niitä pilvipalvelussa?

” data-credit=”Image: Microsoft”>tr-test-base-for-windows-365.jpg

Kuva: Microsoft

Suurten tietokone- ja palvelinkantojen ohjelmistopäivitysten hallinta ei ole koskaan helppoa, etenkään jos olet kirjoittanut omaa koodia tai jos olet kehittäjä, jonka koodi on vapaassa käytössä. Joka patch-tiistai on kysymys, johon on vastattava: rikkooko tämä päivityssarja koodini?

Voit saada vastauksia ajamalla testilaitteita eri Insider-renkailla, mutta ne eivät tarjoa kaikkia päivityksiä etukäteen. Tämä on ymmärrettävää, kun kyseessä ovat merkittävät tietoturvapäivitykset, mutta se tarkoittaa, että et voi olla varma, että koodisi toimii. Vaihtoehtona on viivyttää päivityksiä, kunnes sovellukset on testattu, mutta monissa tapauksissa et voi valvoa, mitä käyttäjät tekevät – ja päivitysten viivästyminen lisää haittaohjelmien tai muiden hyökkäysten riskiä.

Test Basen esittely

Microsoft on jo jonkin aikaa tarjonnut ohjelmistotoimittajille vaihtoehtoisen sovellustestausalustan, Test Base for Microsoft 365:n, jossa käytetään Azuressa toimivia suojattuja virtuaalikoneita, joihin on ladattu julkaisua edeltäviä päivityksiä. Voit olla varma, että järjestelmät on perustettu ja validoitu; sinun tarvitsee vain ladata, asentaa ja testata sovelluksesi. Test Base tarjoaa syvällistä analytiikkaa koodistasi, jossa tarkastellaan sekä suorituskykyä että luotettavuutta.

Test Base tarjoaa mahdollisuuden käyttää VM:ejä, joissa on käytössä Windowsin nykyinen julkaisuversio (sekä tietoturvapäivitykset), tai pidempiaikaisia testejä varten Windows Insider Beta -kanavasta. Tuloksia voidaan verrata aiempien ja nykyisten versioiden välillä, jolloin voit nähdä mahdolliset erot Azure-portaalin Test Base -tulosten katseluohjelman avulla. Testeihin sisältyy suorittimen regressioanalyysi, jossa tarkistetaan muutokset suorittimen käytössä Windows-versioiden välillä.

Palvelua on alettu levittää IT-ammattilaisille ja palveluntarjoajille yksityisessä esikatselussa, mikä tuo sen laajemman yleisön ulottuville ja tarjoaa tukea räätälöityyn sisäiseen kehitykseen ja laivaston ohjelmistojen latausten validointiin. Microsoft ylläpitää taustalla olevia VM-tietokoneita, ja Microsoft auttaa ongelmien tutkimisessa ja tarjoaa tukea vianmääritykseen.

Comparing CPU utilisations for the same application on two Windows 10 releases. 

” data-credit=”Image: Microsoft”>tr-test-base-cpu-regression.jpg

Verrataan saman sovelluksen suorittimen käyttöastetta kahdessa Windows 10 -versiossa.

Kuva: Microsoft

Testien suorittaminen Test Base -palvelussa

Olet ehkä kuullut Test Basesta sen alkuperäisellä nimellä Update Staging Lab. Palvelun alkuperäisessä versiossa tarjottiin vain ennalta määritettyjä testejä, joita ohjattiin vakioskripteillä. Sitä pidettiin suhteellisen rajallisena, ja Microsoft julkaisi vuoden 2020 lopulla päivityksen, jossa lisättiin tuki mukautetuille testeille, joissa käytetään valitsemiasi testikehyksiä.

Tämä toimii lataamalla zip-tiedosto, jossa on kaikki testien suorittamiseen tarvittavat työkalut yhtenä zip-tiedostona, käytettäväksi toiminnallisina testeinä. Kokorajoitus on 2 Gt, minkä pitäisi riittää useimmille sovelluksille. Tarvitset PowerShell-skriptejä, joilla hoidat koodisi ajamisen, sovelluksen asentamisen, käynnistämisen ja poistamisen sekä enintään kahdeksan testiskriptiä. Windows-päivityksiä voidaan käyttää missä tahansa testin vaiheessa, ja voit hallita VM:n uudelleenkäynnistyksiä. Näin voit saada perustuloksen ennen päivityksen suorittamista ja verrata tuloksia ennen ja jälkeen. Microsoft varmistaa, että paketit asennetaan ennen kuin voit suorittaa testejä, ja tulokset ilmoitetaan Azure Portalissa.

KATSO: Työn tulevaisuus: Työkalut ja strategiat digitaalista työpaikkaa varten (ilmainen PDF). (TechRepublic)

Vaikka Test Basen alkuperäisessä versiossa keskityttiin työpöytäsovelluksiin ja työpöytä-Windowsiin, koska nämä ovat IT-osastojen suurin ongelma, viimeisimmät päivitykset lisäsivät tuen Windows Serverille, sekä 2016 että 2019. Palvelinkäyttöjärjestelmien kanssa työskentely on hyvin samanlaista kuin työpöytäversioiden kanssa; sinun tarvitsee vain valita sopiva käyttöjärjestelmäversio ja suorittaa samat testit kuin työpöytäversioille. Palvelintestit eivät tällä hetkellä tue käyttöjärjestelmän esikatseluversioita, joten voit vain varmistaa, että sovellukset toimivat nykyisissä Windows Serverin perusversioissa. Tämä ei ole yhtä suuri ongelma palvelinsovelluksille, sillä useimmat niistä toimivat pitkäaikaisilla tukiversioilla, ja seuraava Windows Serverin pääversio on vielä kaukana. Jos sovellus toimii sekä asiakas- että palvelinkäytössä, voit testata saman paketin molemmissa.

Testaaminen ei rajoitu pelkästään Windows-käyttöjärjestelmään. Test Base mahdollistaa myös testauksen Office-julkaisuja vastaan, joten voit varmistaa, että koodi ei häiritse käyttäjien tuottavuustyökaluja tai että integraatiot toimivat myös Office-päivitysten jälkeen.

Tulosten analysointi ja käyttöönoton suunnittelu

Tulokset ovat saatavilla Test Base -portaalin Insights-osiossa. Voit porautua tiettyihin testeihin ja näet jopa kaikki testin aikana suoritetut prosessit. Kaikki epäonnistumiset eivät johdu koodistasi, vaan ne voivat olla epäonnistumisia toisiinsa liittyvässä sovelluksessa tai Windowsissa. Voit jopa verrata tunnetun hyvän version perusversiota eri Windows-päivityksiin, mikä auttaa sinua jäljittämään suorituskykyongelmia ja kaatumisia.

Test Base on tarkoitus ottaa osaksi Microsoft Endpoint Manageria ja sisällyttää se Microsoftin tietoturvatyökalupakettiin. Toistaiseksi prosessi on kuitenkin rajoitettu Microsoftin mukaan ”kriittisiin kolmansien osapuolten ohjelmistotoimittajiin”. Näihin kuuluvat virustorjuntaohjelmat ja muut tietoturvatyökalut sekä sovellukset, joilla on suuri yleisö ja joiden ongelmilla voi olla vakavia vaikutuksia sekä toimittajalle että niiden koodia käyttäville sivustoille. Vaikka tämä esikatselu on suljettu, IT-ammattilaisilla on mielenkiintoinen mahdollisuus nimetä ohjelmistotoimittajansa esikatseluun. Näin voit auttaa saamaan kriittiset sovelluksesi testattua.

Test Base on mahdollista integroida Azure DevOpsin kanssa, jolloin voit sisällyttää testit osaksi rakennusputkea, automatisoida toimintoja ja varmistaa, että kaikki koodijulkaisut käyvät läpi testin. Tulokset voidaan viedä ulkoisiin työkaluihin, kuten Power BI:hen, jolloin voit rakentaa niistä käyttöönoton kojelaudan, jossa korostetaan ongelmia ja seurataan korjauksia. Microsoft lisää palveluun API-pohjaisen pääsyn, jotta integrointi CI/CD-putkiin ja DevOps-työkaluihin olisi paljon helpompaa ja automaatiovaihtoehtoja olisi enemmän.

Kun palvelu tulee laajemmalle yleisölle osana Microsoft 365:tä, sitä pitäisi pystyä käyttämään muiden validointi- ja testityökalujen rinnalla osana sovelluksen käyttöönoton työnkulkua. Kun sinulla on tapa seurata ongelmia automaattisesti ennen sovellus- tai Windows-päivitysten käyttöönottoa, käyttäjät ovat tyytyväisiä ja sinä vähemmän stressaantunut.

Katso myös