WWDC 2021: MacOS Monterey, iOS 15, iPadOS 15, WatchOS 8 liiketoiminnan ammattilaisille tärkeimpien asioiden joukossa

FaceTime tarjoaa uusia Zoomin kaltaisia ominaisuuksia, yksityisyys saa lisäpotkua ja digitaaliset henkilökortit lisätään Apple Walletiin.

wwdc-2021-tim-cook-keynote.jpg

Applen toimitusjohtaja Tim Cook WWDC 2021:ssä

Kuvakaappauskuva: Teena Maddox/TechRepublic

Kehittäjien luettavaa sisältöä

Maanantaina pidetyssä WWDC 2021 -keynotessa Apple antoi ensimmäisen kurkistuksen MacOS Montereystä ja julkisti iOS 15:n, iPadOS 15:n ja WatchOS 8:n. Nämä ohjelmistopäivitykset sisältävät lukuisia parannuksia muun muassa FaceTimeen, lompakkoon, karttoihin, terveyteen, säähän ja musiikkiin.

”Käyttöjärjestelmäjulkaisumme ovat saatavilla kehittäjäbetoina tänään, ja jokaisesta niistä tehdään julkinen beta ensi kuussa, ja kaikki nämä uskomattomat ohjelmistot ovat kaikkien käyttäjiemme saatavilla tänä syksynä”, toimitusjohtaja Tim Cook sanoi keynotessa.

Applen ohjelmistosuunnittelun vanhempi varajohtaja Craig Federighi sanoi Worldwide Developers Conference -tapahtumassa, että MacOS Monterey korvaa viime vuonna ilmestyneen MacOS Big Surin.

KATSO: Näin siirryt uuteen iPadiin, iPhoneen tai Maciin (TechRepublic)

FaceTime kilpailee Zoomin kanssa

Osana iOS 15:tä FaceTime lähtee SharePlayn kautta vastakkain Zoomin ja muiden videoneuvottelusovellusten kanssa. SharePlayn avulla käyttäjät saavat FaceTime-puhelua varten jaettavan linkin, jonka he voivat jakaa ja käyttää milloin tahansa ryhmäpuhelua varten. Linkkiä voidaan käyttää myös muilla kuin Applen laitteilla. FaceTime saa myös tilaäänen ja ruudukkonäkymän sekä muotokuvatilan, jolloin taustat voidaan häivyttää(kuten Zoomissa) ja ihmiset voivat halutessaan valita pehmeämmän ulkoasun.

Ilmoituksiin lisätään uusia vaihtoehtoja, joiden avulla ilmoitusten antamista voidaan muokata: Henkilökohtainen, Työ, Kauppa ja Älä häiritse ovat neljä vaihtoehtoa, jotka esiteltiin keynoten aikana. Käyttäjät näkevät, jos joku on asettanut Älä häiritse -asetuksen, ja heillä on mahdollisuus soittaa, jos asia on todella kiireellinen.

iPadOS 15 -päivitykset

Yksi iPadOS:n uusista ominaisuuksista on iPadiin tuleva uusi Translate-ominaisuus, jonka avulla käyttäjä voi harjoitella kielten kirjoittamista iPadillaan. Se tarjoaa myös automaattisen käännöksen, joka tunnistaa, mitä kieltä puhutaan, ja kääntää sen automaattisesti ilman napin napauttamista. Se kääntää jopa valokuvassa olevan tekstin.

Edistyneet yksityisyysominaisuudet

Kaikissa laitteissa on edistyneitä yksityisyysominaisuuksia, ja Mail Privacy Protection piilottaa IP-osoitteesi, piilottaa, jos avaat sähköpostin, ja piilottaa IP-osoitteesi jäljittäjiltä. Lisäksi on sovellusyksityisyysraportti, joka antaa yleiskuvan siitä, miten sovellukset kohtelevat yksityisyyttäsi. Se näyttää, kuinka usein ne käyttävät tietojasi ja kenen kanssa ne jakavat niitä.

Siri saa suuren uudistuksen yksityisyyden suojan osalta. Ääni ei enää koskaan poistu laitteesta, ja laitteessa tapahtuva käsittely nopeuttaa yleistä käsittelyä, olipa kyse sitten valokuvien avaamisesta, tekstiviestin lähettämisestä tai herätyksen asettamisesta.

Kuvien uudet hakuominaisuudet

Valokuvista tulee entistä hyödyllisempiä Live Textin avulla, joka käyttää syvää neuroverkkoa, joten valokuvien taustalla olevaa tekstiä voi hakea jopa iPhonen vanhoista valokuvista ja valokuvissa oleviin puhelinnumeroihin voi soittaa. Tätä tekstiä voi myös leikata ja liittää. On myös mahdollista ottaa valokuva esimerkiksi valkoisesta taulusta ja leikata ja liittää teksti sähköpostiin. Käytössä on myös Spotlight-niminen visuaalinen hakuominaisuus, jonka avulla käyttäjä voi etsiä valokuvasta koirarotua, kukkaa, taideteosta, kirjoja, maamerkkiä tai muuta vastaavaa kohdetta ja saada siitä lisätietoa.

Apple Wallet rikastuu

Apple Walletin autonavaimia parannetaan Ultra-wideband-tuella Unlock and Drive -kokemusta varten. BMW ja muut autonvalmistajat toimittavat UWB:llä varustettuja autoja loppuvuodesta alkaen, ja Wallet tulee pitämään näitä avaimia, sanoi Applen laitteistoteknologian vanhempi varajohtaja Jennifer Bailey keynoten aikana.

”Olemme luomassa nopeinta ja turvallisinta tapaa avata lukitus talossasi, asunnossasi tai kämpässäsi ja siellä, missä työskentelet”. Lisää vain yrityksesi tunnus ja napauta päästäksesi sisään rakennukseensa tai toimistoonsa. Ja missä matkustat, hotelliavaimilla saat automaattisesti avaimesi, kun huoneesi on valmis jo ennen kuin saavut hotelliin. Tänä syksynä Hyatt-hotellit aloittavat tämän käyttöönoton yli tuhannessa kiinteistössä maailmanlaajuisesti luoden nopeamman ja turvallisemman kokemuksen vieraille”, Bailey sanoi.

Tänä syksynä henkilökortit lisätään Apple Walletiin, ja TSA työskentelee sen eteen, että lentokenttien turvatarkastuspisteissä voidaan käyttää digitaalisia henkilöllisyystodistuksia ensimmäisenä, Bailey sanoi.

Sää ja kartat saavat lisäpotkua

Myös sääsovellusta ja karttoja päivitetään. Weather App näyttää uusia taustoja ja asetteluja ilmanlaadun ja sääolosuhteiden perusteella. Mapsissa on uusia, yksityiskohtaisempia karttoja ja navigointia, olipa kyseessä sitten kävely, ajo tai työskentely kannettavan tietokoneen ääressä.

AirPodit eivät enää häviä

AirPodit löytyvät nyt helpommin kehittyneiden Find My -ominaisuuksien avulla. iOS 15:ssä on erohälytys, jonka avulla käyttäjä voi saada ilmoituksen, jos AirPods Pro tai AirPods Max on jäänyt jäljelle. AirPodseissa on myös uusi Conversation Boost -ominaisuus, joka auttaa ihmisiä, joilla on lieviä kuulohaasteita, pysymään paremmin yhteydessä keskusteluissa.

WatchOS 8 -päivitykset

Apple Watchiin on tulossa WatchOS 8, jossa on uusia terveysominaisuuksia, päivityksiä Breathe-sovellukseen ja uusi Reflect-ominaisuus. Reflect- ja Breath-ominaisuudet tulevat olemaan osa uutta Mindfulness-sovellusta. Sleep-sovelluksen uusi ominaisuus on käyttäjän hengitystaajuuden mittaaminen ja kuinka monta hengenvetoa henkilö nyt tekee minuutissa nukkuessaan.

Apple Health saa kolme uutta ominaisuutta

Apple Healthiin on tulossa kolme uutta ominaisuutta, joiden avulla voidaan tunnistaa, mitata ja ymmärtää terveysmuutoksia. Walking Steadiness antaa tietoa käyttäjän iPhonen liikkumistietojen kautta ja auttaa mittaamaan käyttäjän liikkumista ja kaatumisriskiä. Käyttäjän askeleen pituus, kävelynopeus ja se, kuinka tasaisesti hän kävelee, arvioidaan, jolloin saadaan tietoa tasapainosta, vakaudesta ja koordinaatiosta. Apple käytti kaatumisriskin tutkimiseen todellisia tietoja Apple Heart and Movement Study -tutkimuksesta, johon osallistui yli 100 000 eri-ikäistä osallistujaa.

Tarjolla on myös Trends, joka näyttää testitulokset ja muutokset ajan myötä. Yksityiskohtaiset kuvaukset auttavat käyttäjiä ymmärtämään paremmin laboratoriotietoja ja sitä, ovatko ne normaalialueilla. Lisäksi on Health Sharing, joka on yksityinen ja turvallinen tapa tarkastella terveystietoja, trendejä ja hälytyksiä käyttäjälle ja hänen perheenjäsenilleen, jotka haluavat jakaa tietonsa, kuten kumppanille, lapsille ja ehkä ikääntyville vanhemmille.

Katso myös