EndeavourOS tekee Arch Linuxista melkein keskivertokäyttäjälle käyttökelpoisen työpöydän.

Jack Wallen tutkii Arch-pohjaista EndeavourOS-käyttöjärjestelmää ja toteaa sen olevan jotain erityistä – tietylle käyttäjätyypille.

” data-credit=”Image: Jack Wallen”>linuxhero3.jpg

Kuva: Wallen Wallen: Jack Wallen

Tunnustan tässä: Arch Linux ei ole minun makuuni. Jossain vaiheessa elämääni olisin ollut ihastunut Archiin – silloin, kun rakastin viettää tuntikausia työpöytäni käyttöjärjestelmän virittämiseen tai heilutin ylpeänä ”asensin X-jakelun” lippua. Nuo ajat ovat valitettavasti menneet. Nyt haluan vain asentaa käyttöjärjestelmän ja päästä käsillä olevaan tehtävään. Kyse on tehokkuudesta ja osaamisesta mahdollisimman pienellä vaivalla. Olen saavuttanut urallani sen pisteen, jossa tuottavuus on tärkeämpää kuin siisteys.

Yritän kuitenkin löytää jossain kohtaa kultaisen keskitien.

Arch Linuxin kaltaisen Linux-jakelun asentaminen ja käyttäminen jää taka-alalle verrattuna Linux-jakeluun, jonka asentaminen ja käyttäminen ei vaadi juuri mitään vaivaa.

Se ei kuitenkaan estä minua testaamasta satunnaisesti Arch-pohjaista Linux-jakelua. Näin päädyin EndeavourOS:ään, jakeluun, joka väittää: jos haluat kääriä hihat ja lähteä seikkailuun, kannattaa kokeilla meitä.

EndeavourOS ei ole pikaraitiotie ennalta määrättyyn määränpäähän tietojenkäsittelyssä, vaan kyse on matkasta kohti omaa määränpäätäsi; kaiken lisäksi tapaat uusia ja ystävällisiä kasvoja tämän tutkimusmatkan aikana. Tai oikeammin uuden Endeavourisi.

EndeavourOS kutsuu itseään myös päätelaitekeskeiseksi. Jo pelkästään sen perusteella voisi ajatella, että vietät suurimman osan ajastasi terminaalissa. Vaikka tämä saattaa pitää paikkansa joidenkin käyttäjien kohdalla, minusta se oli päinvastoin. Itse asiassa asensin EndeavourOS:n Budgie-version vain nähdäkseni, mistä tässä työpöytäjakelussa on kyse.

KATSO: 5 Linux-palvelinjakelua, joita sinun pitäisi käyttää (TechRepublic Premium).

Se, mitä löysin, oli varsin miellyttävää. Menisin jopa niin pitkälle, että sanoisin EndeavourOS:n olevan Arch Linuxin versio, jota melkein kuka tahansa voisi käyttää. Sanon tämän varoittaen uusia käyttäjiä, joiden pitäisi luultavasti pitäytyä GNOMEn, KDE:n, Budgien tai Xfcen kaltaisissa työpöydissä, sillä muut vaihtoehdot saattavat olla hieman liikaa niille, jotka eivät tunne Linuxia.

Tämä on osa EndeavourOS:n kaltaisen jakelun iloa – sinulla on valinnanvaraa, joka voi johtaa hienoon matkaan Linuxin maailmaan. En voi sanoa, että olisin koskaan soveltanut tätä ajatusta Arch-pohjaiseen jakeluun, mutta EndeavourOS on onnistunut siinä.

Ensivaikutelmat

Käynnistin VirtualBox-virtuaalikoneen testausta varten ja totesin EndeavorOS:n asennuksen olevan yhtä helppoa kuin minkä tahansa markkinoilla olevan Linux-jakelun, eli yhtä helppoa kuin minkä tahansa markkinoilla olevan käyttöjärjestelmän asennus. Tämä EndeavourOS:n näkökohta ei yllättänyt minua. Se, mikä yllätti minut, oli se, että ensimmäisellä käynnistyskerralla (asennuksen päätyttyä) minua tervehti EndeavourOS:n tervetulotyökalu, joka ehdotti VirtualBoxin vierasapuohjelmien asentamista(kuva A).

Kuva A

The EndeavourOS Welcome tool will be a huge help to any user type.

” data-credit=””>endeavourosa.jpg

EndeavourOS Welcome -työkalu on valtava apu kaikille käyttäjätyypeille.

Kuten näette, VM kärsi aluksi samasta ongelmasta, josta monet Linux-jakelut (jotka eivät ole Ubuntuja) kärsivät VirtualBoxissa. Heti kun kuitenkin napsautin Enable VirtualBox guest utilities -painiketta, pystyin muuttamaan ikkunan kokoa ja kaikki toimi juuri niin kuin piti. Useampien jakeluiden pitäisi ottaa tämä käyttöön tai sisällyttää automaattinen tunnistusominaisuus, joka lisäisi apuohjelmat automaattisesti ilman käyttäjän toimenpiteitä.

Tämä lupasi hyvää EndeavourOS:lle. Hyvät uutiset eivät loppuneet VirtualBoxin vierasapuohjelmiin. Heti, kun olin sukeltanut Budgieen, sain työpöydän melko nopeasti konfiguroitua niin, kuin minulla on tapana olla mieluummin vuorovaikutuksessa käyttöjärjestelmäni kanssa(kuva B).

Kuva B

A few simple tweaks and EndeavourOS was ready to go.

” data-credit=””>endeavorosb.jpg

Muutama yksinkertainen säätö ja EndeavourOS oli valmis.

Tämä ei tarkoita, että EndeavourOS olisi täydellinen – ainakaan uusille käyttäjille. Laatikosta ei esimerkiksi löydy juurikaan tuottavuustyökaluja. Avaa työpöydän valikko, napsauta Office, ja löydät vain kalenteri- ja yhteystietomerkinnät. Tässä kohtaa asiat mutkistuvat hieman.

Työpöytävalikosta ei löydy ainuttakaan ohjelmistokaupan luetteloa. Miten sovelluksia asennetaan? Jos palaat takaisin Tervetuloa-työkaluun (joka voidaan avata työpöytävalikosta) | Järjestelmätyökalut | Tervetuloa, löydät välilehden Lisää sovelluksia (Kuva C).

Kuva C

Adding new software from within the Welcome tool.

” data-credit=””>endeavourosc.jpg

Uusien ohjelmistojen lisääminen Welcome-työkalusta.

Minun näkökulmastani tämä on väärä tapa toimia. Kehittäjien pitäisi vakavasti harkita Add More Apps -kohdan lisäämistä työpöydän päävalikkoon. Kyseessä on tietysti Budgie-työpöytä, joten se voisi olla enemmänkin Budgien harteilla. Testatakseni tätä teoriaa asensin GNOME-työpöytäympäristön komennolla:

sudo pacman -S gnome

Asennuksen jälkeen olin iloinen huomatessani, että kehittäjät olivat ottaneet mukaan GNOME 40:n (joka on yksi markkinoiden tehokkaimmista työpöydistä). Kirjauduttuani sisään GNOMEen avasin heti GNOME-ohjelmistotyökalun ja huomasin sen olevan rikki(kuva D).

Kuva D

This is not a good look for EndeavourOS.

” data-credit=””>endeavourosd.jpg

Tämä ei näytä hyvältä EndeavourOS:lle.

Ohjelmiston voi toki edelleen asentaa Tervetuloa-sovelluksesta, mutta se ei ole paikka, josta uudet käyttäjät katsovat. Kun käyttäjä, joka työskentelee GNOMEn kanssa EndeavourOS:ssä, näkee tuon virheen Software-työkalussa, hänet käännetään nopeasti pois päältä. Omasta näkökulmastani katsottuna, jos jakelu tarjoaa GNOMEn kaltaisen vaihtoehdon työpöydäksi, tämän vaihtoehdon pitäisi toimia odotetusti eikä olla riippuvainen muista työkaluista sellaisten toimintojen hoitamisessa, jotka normaalisti hoidettaisiin GNOME Software -ohjelmiston kaltaisilla työkaluilla. Pelkästään tämä seikka horjuttaa mielipidettäni siitä, että EndeavourOS voisi olla fantastinen jakelu lähes kaikille, ja se on vain niille, joilla on paljon Linux-kokemusta ja jotka eivät välitä hieman puuhastella saadakseen asiat toimimaan odotetulla tavalla.

Jos tämä kuulostaa sinulta, EndeavourOS saattaa olla täydellinen jakelu, johon voit kaivautua ja liata metaforiset sormesi määritysten ja viritysten kanssa. Sillä lukuun ottamatta muutamia palapelin osia, jotka eivät toimi odotetulla tavalla, EndeavourOS toimii erittäin hyvin. Se on salamannopea ja vakaa, ja kun opit, miten asiat toimivat, tämä Linux-jakelu voi palvella sinua hyvin.

Vielä parempaa on se, että jos pidät komentoriviä ensisijaisena käyttöliittymänäsi käyttöjärjestelmään, EndeavourOS on erittäin hauska. Niille, jotka pitävät itseään Linuxin tuntijoina, suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä jakelua – mahdollisuudet ovat melko hyvät, että nautit vaivannäöstä. Keskivertokäyttäjälle EndeavourOS saattaa olla vaihtoehto, kun olet tutustunut avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmään hieman paremmin.

Tilaa TechRepublicin How To Make Tech Work YouTubessa. ja saat Jack Wallenin uusimmat tekniset neuvot liike-elämän ammattilaisille.

Katso myös