Linux Mintin kehittäjät ovat onnistuneet aivan uskomattomalla tavalla.

Jack Wallenin silmät ovat vihdoin avautuneet siitä, miten vaikuttava Linux Mint on. Lue, miksi hän uskoo, että kehittäjät ovat täydellistäneet työpöytäkäyttöjärjestelmän.

” data-credit=”Image: Linux Mint”>linux-mint-logo.jpg

Kuva: Linux Mint

Tunnustan tässä, etten ole kertaakaan käyttänyt Linux Mintiä käyttöjärjestelmänä. Kyse ei ole itse jakelusta, sillä se on aina tehnyt minuun vaikutuksen. Ongelmani on aina ollut oletustyöpöytäympäristö, Cinnamon. Miksi? Minulla on taipumusta kallistua nykyaikaisempien käyttöliittymien puoleen (minkä vuoksi rakastan Pop!_OS COSMICia niin paljon).

Linux Mintin uusin versio on kuitenkin saanut minut vakavasti miettimään tätä kantaa uudelleen. Sallikaa minun selittää.

KATSO: 5 Linux-palvelinjakelua, joita sinun pitäisi käyttää (TechRepublic Premium).

Kaikkina vuosina, kun olen käyttänyt Linuxia (vuodesta -97 lähtien), olen ollut melko äänekäs siitä, että käyttöjärjestelmä on loistava alusta. Ja viimeisten 10 vuoden aikana olen ollut vankkumattomasti sitä mieltä, että Linux on täydellinen käyttöjärjestelmä keskivertokäyttäjälle. Ja pidän edelleen kiinni tästä väitteestä, sillä Linux on vakaampi, luotettavampi ja turvallisempi kuin mikään muu markkinoilla oleva käyttöjärjestelmä. Ongelmana ei siis ole ollut se, että uskon käyttöjärjestelmän pystyvän täyttämään ja ylittämään keskivertokäyttäjän tarpeet. Ensisijainen ongelma keskittyy siihen, mikä jakelu sopi parhaiten keskivertokäyttäjälle. Ja ollakseni täysin rehellinen, kysymys keskittyi enemmänkin siihen, mikä työpöytäympäristö olisi ihanteellinen Linuxin uusille käyttäjille.

Kun Linux Mintin kehittäjät julkaisivat 20.02:n, latasin tavalliseen tapaani ISO-version ja käynnistin virtuaalikoneen VirtualBoxissa . Käynnistin asennuksen ja poistuin huoneesta korkeintaan viideksi minuutiksi. Kun palasin, asennus oli valmis ja pyysi uudelleenkäynnistystä.

Uudelleenkäynnistyksen jälkeen kirjauduin sisään ja sitten yllätyksekseni istuin ja tuijotin työpöytää – tai oikeastaan Tervetuloa-sovellusta. Olin nähnyt tervetulosovelluksia Linuxissa jo vuosia, joten miksi tuijotin juuri tätä? Mintin kehittäjät eivät olleet lisänneet mitään sellaista ominaisuutta, joka olisi pudottanut sukkani jaloistani ja kenkieni läpi. En oikein osannut sanoa, mistä se johtui, mutta jotakin oli tekeillä. Tämä oli Cinnamon-työpöytä, joten kaikki oli heti tuttua. Itse asiassa käyttöliittymässä ei ollut yhtään asiaa, joka olisi sivuuttanut minut.

  • Paneeli. Check.
  • Kuvakkeet. Selvä.
  • Valikko. Check.
  • Järjestelmätarjotin. Tarkistettu.

Samaa vanhaa vanhaa vanhaa, jonka kanssa olemme olleet tekemisissä jo vuosikymmeniä… melkein kuin Mintin kehittäjät olisivat sanoneet itselleen: ”Pidämme kiinni siitä, mikä toimii, riippumatta siitä, mihin moderniin suuntaan kaikki muut jakelut menevät.”

Pikaisen työpöytäkierroksen jälkeen huomasin ajattelevani, että ”blaa, blaa, blaa… sama kuin aina ennenkin.”. Mutta kun käytin Mint 20.2:ta, huomasin jotain erityistä – suorituskyky oli hyvä, suorastaan naurettavan hyvä. Aivan kuin joku olisi vaihtanut työpöytäympäristöä, kun olin poistunut työpöytäni äärestä. Cinnamonin sijasta tämän oli pakko olla yksi monista saatavilla olevista kevyistä ympäristöistä. Mutta ei, se oli edelleen Cinnamon. Sitten aloin penkoa asetuksia ja löysin uuden Memory limit -ominaisuuden(kuva A), jonka avulla voit sallia Cinnamonille uudelleenkäynnistyksen, kun se käyttää liikaa muistia.

Kuva A

The Cinnamon Memory Limit feature is found in Settings | General.

” data-credit=””>mint202.jpg

Cinnamon Memory Limit -ominaisuus löytyy kohdasta Settings | General.

Kun olet ottanut muistirajoituksen käyttöön, voit määrittää sekä rajan että tarkistustiheyden. Kehittäjien 20.2:een tekemän työn ansiosta Linux Mint saattaa hyvinkin olla yksi markkinoiden suorituskykyisimmistä käyttöjärjestelmistä.

Mutta hauskuus ei lopu tähän. Voi ei. On toinenkin ominaisuus, joka ei ehkä miellytä vanhaa kaartia, mutta jota kaikki muut käyttäjät todennäköisesti tarvitsevat. Linux Mint on ottanut rohkean askeleen eteenpäin päivityksissä. Älä huoli, kehittäjät eivät ole päättäneet mennä Windows-reittiä ja pakottaa käyttäjiä päivityksiin. Mutta Linux Mint 20.2:ssa päivitysilmoitusjärjestelmä ilmoittaa käyttäjille, kuinka paljon he ovat jäljessä päivityksistä. Muistutus tulee näkyviin niin kauan, kunnes käyttäjä käyttää päivityksiä.

Kehittäjien mukaan: ”Tämä uusi ilmoitusominaisuus on suunniteltu lisäämään mukavuutta käyttäjäkokemukseen, ei poistamaan sitä, joten sen varmistaminen, että se on mukava lisä eikä ärsyttävä häiriötekijä, oli avainasemassa. Tapa, jolla tämä on hoidettu muissa käyttöjärjestelmissä, kuten esimerkiksi Windowsissa tai Macissa, oli esimerkki, jota Linux Mint ei halunnut seurata.”

KATSO: Linux 101: Kuinka löytää aseman tilan käyttö komentoriviltä (TechRepublic)

Tämä on tärkeä uusi ominaisuus, sillä Mintin kehittäjät huomasivat, että käyttäjät jättivät päivitykset huomiotta ja jättivät siten järjestelmänsä haavoittuviksi. Tapa, jolla Mintin kehittäjät ovat käsitelleet tätä, on erityisen tärkeä Linuxia vasta aloitteleville käyttäjille, jotka eivät ole aivan yhtä perillä siitä, miten tärkeitä järjestelmäpäivitykset voivat olla. Se on lempeä sysäys loppukäyttäjien vähemmän ihanteellisen käyttäytymisen muuttamiseksi.

Työpöytään on tehty paljon muitakin parannuksia, joista monilla ei ole läheskään yhtä suurta vaikutusta keskivertokäyttäjiin. Jos haluat tietää, mitä kaikkea on lisätty ja parannettu versioon 20.2 (Uma), lue viralliset julkaisutiedot.

Tämän kokemuksen tärkein anti on se, että Linux Mint 20.2 pyyhkäisee sivuun kaikki epäilyt siitä, että Linux on valmis massoille, ja se tekee sen helposti. En ole koskaan tuntenut näin vahvasti, että Linux-jakelu soveltuu täydellisesti massoille. Ja vaikka en aio vaihtaa Linux Mintiin (koska COSMIC on minun juttuni), olen vihdoin muuttanut mielipidettäni siitä, että tämä on paras käyttöjärjestelmä keskivertokäyttäjälle. Linux Mint.

Kunnianosoitukset Linux Mintin kehittäjille, se mitä olette saaneet aikaan, on suorastaan hämmästyttävää.

Katso myös