Applen iOS 15 -huijarilehti: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Applen uusin mobiilikäyttöjärjestelmä on julkistettu. Tutustu iOS 15:n uusiin ominaisuuksiin, selvitä, toimiiko se laitteidesi kanssa, ja opi asentamaan se.

” data-credit=”Image: Apple”>ios-15-hero.jpg

Kuva: Apple

Applen mobiililaitteille tarkoitetun käyttöjärjestelmän uusin versio iOS 15 julkistettiin 7. kesäkuuta 2021 yhtiön Worldwide Developer Conference -tapahtumassa. iOS 15:n beta-versio julkaistiin samana päivänä kehittäjille, ja julkista beta-versiota odotetaan kesällä 2021.

Tämä uusi iOS-versio sisältää monia uusia ominaisuuksia, jotka ovat merkityksellisiä sekä kuluttajille että kehittäjille, kuten: viestinnän muutosten korostaminen, mahdollisuus keskittyä tiettyihin elämän osa-alueisiin, laitteessa oleva älykkyys ja maailman tutkiminen.

Applen odotetaan julkaisevan iOS 15:n yleisölle syksyllä 2021.

KATSO: Palkkauspaketti: iOS-kehittäjä (TechRepublic Premium)

Mikä on iOS 15?

iOS 15 on Applen uusin mobiilikäyttöjärjestelmä, joka tukee iPhoneja ja iPod touch -laitteita. Se julkistettiin Applen WWDC-tapahtumassa 2021, ja se sisältää monia uusia ominaisuuksia ja palveluja, jotka ovat saatavilla iOS-laitteille (katso alla olevasta osiosta, onko laitteesi tuettu).

KATSO: WWDC 2021: MacOS Monterey, iOS 15, iPadOS 15, WatchOS 8 keskeisten asioiden joukossa yritysammattilaisille (TechRepublic)

Tämä uusi iOS-versio sisältää monia uusia ominaisuuksia, jotka ovat merkityksellisiä kuluttajille, kehittäjille ja yritysasiakkaille. Näihin ominaisuuksiin kuuluu lisäyksiä viestintään, parannuksia, jotta käyttäjät voivat keskittyä tiettyihin käsillä oleviin tehtäviin ja yhteystietoihin, sekä maailman vuorovaikutusominaisuuksia.

Toimiiko iOS 15 minun laitteessani?

Useimmat iOS 14:ää tukeneet laitteet tukevat myös iOS 15:tä, mukaan lukien seuraavat tätä kirjoitettaessa saatavilla olevat Applen laitteet:

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE (ensimmäinen sukupolvi)
 • iPhone SE (toinen sukupolvi)
 • iPod touch (seitsemäs sukupolvi)

KATSO: Siirtyminen uuteen iPadiin, iPhoneen tai Maciin (TechRepublic Premium)

Mitkä ovat iOS 15:n tärkeimmät ominaisuudet?

Viestintä

FaceTime

FaceTime saa iOS 15:n myötä merkittävän päivityksen, joka tekee videokeskusteluista luonnollisempia, mukavampia ja elävämpiä. Tämä alkaa siitä, että FaceTime-sovellus tukee Spatial Audio -ääntä, jonka Apple teki uraauurtavaksi AirPods Pron kanssa. Tämä tarkoittaa, että ääni kuulostaa siltä kuin se tulisi laitteesta, kun käytät Spatial Audio -yhteensopivia AirPodseja.

FaceTime saa myös päivityksen, jonka avulla voit estää ympäristön äänet Voice Isolation -nimisen ominaisuuden avulla. Koneoppiminen käyttää tätä ominaisuutta, joka eristää äänesi ja estää kaiken muun melun.

iOS 14:ssä Apple esitteli uuden näkymän usean henkilön videopuheluille, joka tukee live-laattoja, joiden koko kasvaa sen mukaan, kuka puhuu. Vaikka monet käyttäjät pitivät tästä ominaisuudesta, monet eivät. Apple tekee muutoksen, jonka avulla voit valita live-laattanäkymän ja ruudukkonäkymän välillä, joka näyttää kaikki videopuheluun osallistujat samankokoisina ruudukkoina, jotta näet helposti kaikki osallistujat samanaikaisesti.

FaceTimen suurimmat julkistukset pyörivät kahden uuden ominaisuuden ympärillä: FaceTime-linkit ja Share Play.

KATSO: WWDC 2021: iOS 15:n 5 parasta ominaisuutta yritysammattilaisille (TechRepublic)

FaceTime-linkkien avulla voit ajoittaa FaceTime-kokouksen etukäteen ja lähettää linkin sitten osallistujille sähköpostitse, iMessage-viestillä tai kalenterikutsulla. Kun käyttäjä napsauttaa linkkiä, se avaa automaattisesti FaceTimen, jos hänen laitteensa tukee sitä, ja jos osallistujalla on Windows, Android tai jokin muu laite, joka ei pysty käyttämään FaceTimea, avautuu verkkoselain, jonka avulla hän voi liittyä turvallisesti puheluun ilman FaceTime-sovellusta.

Share Play on toinen merkittävä FaceTime-ominaisuus, joka avaa käyttäjille kolme uutta ominaisuutta: Musiikin kuuntelu yhdessä, videoiden katselu yhdessä ja näytön jakaminen yhdessä.

Musiikin kuuntelu ja videoiden katselu yhdessä synkronoi äänen niin, että kaikki katselijat katsovat videota täsmälleen samalla hetkellä ja pystyvät samalla käymään videokeskustelua. Voit käyttää Picture in Picture -toimintoa muiden tehtävien suorittamiseen, kun tämä on käynnissä, tai AirPlay-yhteyttä Apple TV:hen tai muuhun AirPlay-yhteensopivaan näyttöön saadaksesi jaetun näkymän, jossa video näkyy suuremmalla näytöllä ja videokeskustelu tapahtuu laitteen näytöllä.

Lisäksi Share Play tukee myös mahdollisuutta jakaa näytön muiden FaceTime-osallistujien kanssa, jotta voit antaa apua jollekin tai esitellä jotain näytölläsi.

Viestit

Viestit esittelee muutamia uusia hienouksia, jotka mahdollistavat paremman haun, paremman sovellusintegraation ja kuvien hallinnan.

Ensimmäinen uusi ominaisuus on se, että kun laitteesi on Älä häiritse -tilassa, Viestit näyttää tämän tilan kaikille, jotka yrittävät ottaa sinuun yhteyttä. Heille ilmoitetaan, että olet Älä häiritse -tilassa ennen viestin lähettämistä. He voivat kuitenkin edelleen halutessaan keskeyttää sinut tärkeiden viestien takia, ja saat niistä ilmoituksen, vaikka oletkin Älä häiritse -tilassa.

KATSO: Applen luottokortti saa perhesuunnitelman uudella Apple Card Family -ohjelmalla (TechRepublic)

Jos jaat paljon valokuvia Viestit-sovelluksella, tiedät, että monien valokuvien lähettämiseen liittyy chatin spämmääminen siten, että jokainen kuva on omalla chat-rivillään. Photo Stacksin avulla Messages ratkaisee tämän yhdistämällä useita lähetettyjä valokuvia yhdeksi karusellinäkymäksi, jota voi kääntää välillä tai jota napauttamalla saa ruudukkonäkymän kaikista valokuvista.

Valokuvat-sovellus voi myös vetää valokuvia, jotka sisältävät muiden Viesteissä lähettämiä valokuvia. Sinun ei enää tarvitse vetää valokuvia manuaalisesti erikseen Viestit-sovelluksesta.

Viimeinen merkittävä ominaisuus Viesteissä on mahdollisuus kiinnittää keskustelussa olevia kohteita, jotka löytyvät helpommin, kun niitä etsitään Viesteistä. Tämä on hyvä tapa palata videon, linkin tai valokuvan pariin myöhemmin, kun sinulla on aikaa.

Keskity

Notification Summary lets you specify a time to get non-urgent notifications delivered as a digest so you can catch up on what you missed throughout the day.

” data-credit=”Image: Apple”>ios15-notificationsummary.jpg

Ilmoitusyhteenvedon avulla voit määrittää ajan, jolloin saat ei-kiireelliset ilmoitukset toimitettua yhteenvetona, jotta voit tarkistaa päivän aikana unohtamasi asiat.

Kuva: Apple

Apple haluaa iOS 15:n myötä käyttäjien keskittyvän helpommin käsillä olevaan tehtävään ottamalla käyttöön kaksi uutta ominaisuutta: Ilmoitusaikataulut ja yhteenveto sekä Focus-tila.

Ilmoitusaikataulut ja yhteenveto

Ilmoitukset on uudistettu siten, että ne sisältävät suurempia kuvakkeita, käyttäjien profiilikuvia Viestejä varten ja suurempia kuvia, jotta ne on helpompi erottaa toisistaan. Lisäksi voit nyt asettaa tietyt sovellukset ei-prioriteettisiksi, jolloin et näe niitä koko päivän aikana, vaan saat sen sijaan ilmoitusten yhteenvedon valitsemanasi ajankohtana, jolloin voit tutustua ei-prioriteettisiin ilmoituksiin haluamallasi tavalla. Tärkeitä viestintäilmoituksia tulee aina, mutta kun voit määrittää, mitä ilmoituksia tarvitset, voit keskittyä paremmin työhön tai perheaikaan.

KATSO: Yksi Apple-alusta vuonna 2021: Vuosi, jolloin iPad ja Mac alkavat lähentyä toisiaan (TechRepublic)

Tarkennustila

Focus mode -tilan avulla voit luoda tilan, johon voit keskittyä (työhön, henkilökohtaiseen, treenaamiseen jne.). Focus Mode -tilan luomisen avulla voit määrittää, mihin sovelluksiin, aloitusnäyttöihin ja yhteystietoihin pääset käsiksi, kun olet kyseisessä tilassa. Kun vaihdat tilojen välillä, kaikki epäolennaiset sovellukset tai yhteystiedot jätetään huomiotta.

Live Text allows you to use the camera to grab text out of real-world environments. Want to dial a phone number on a business card? Use the camera, then tap the phone number to dial it.

” data-credit=”Image: Apple”>ios15-livetext.jpg

Live-tekstin avulla voit käyttää kameraa tekstin nappaamiseen todellisista ympäristöistä. Haluatko soittaa käyntikortilla olevaan puhelinnumeroon? Käytä kameraa ja valitse numero napauttamalla sitä.

Kuva: Apple

Yhdellä laitteella luodut tarkennukset synkronoidaan iCloudin kautta muihin laitteisiin, joten voit helposti jakaa tarkennuksia iPhonesta iPadin ja Macin kanssa.

Laitteen sisäinen älykkyys

Apple jatkaa laitteen sisäisen koneoppimisen ja tietojenkäsittelyn parantamista alla olevien uusien iOS 15:n laitteen sisäisten älykkyysominaisuuksien avulla.

Elävä teksti

Tämän ominaisuuden avulla käyttäjät voivat helposti esikatsella valokuvaa (tai käyttää tekstiä osoittavaa kameraa) ja valita tekstiä suoraan kuvasta tai jopa valita puhelinnumeroita kirjoittamatta numeroa suoraan iPhoneen. Valokuvien teksti tunnistetaan automaattisesti, ja sen voi liittää sähköposteihin, chatteihin tai muihin sovelluksiin, jotka tukevat tavallisen tekstin liittämistä. Käynnistyksen yhteydessä tämä ominaisuus tukee automaattisesti seuraavia kieliä: Englanti, kiina, ranska, italia, saksa, portugali, ranska, saksa ja espanja.

Spotlight

Spotlight’s new rich data views will let you do a lot of contact searching or basic web searches without ever leaving your Home Screen.

” data-credit=”Image: Apple”>ios15-spotlight.jpg

Spotlightin uusien rikkaiden tietonäkymien avulla voit tehdä paljon yhteystietohakuja tai perusverkkohakuja poistumatta aloitusnäytöltä.

Kuva: Apple

Spotlight saa lisäpäivityksiä, jotka tulevat kahdella alueella: Valokuvahaku on nyt mahdollista Live Text -ominaisuuden ansiosta etsiä valokuvista, jotka sisältävät tiettyjä henkilöitä, kohtauksia tai tekstiä kuvassa. Lisäksi haetuista yhteystiedoista palautetaan nyt monipuolisia tuloksia, joihin sisältyy mahdollisuus aloittaa puhelu asiayhteyden kanssa, lähettää tekstiviesti tai nähdä tapaamiset, muistiinpanot ja tiedostot, joissa heidät mainitaan.

Valokuvamuistot

Valokuvat on sovellus, johon tehdään jatkuvasti parannuksia laitteessa tapahtuvan koneoppimisen ansiosta. iOS 15:ssä Photo Memories on saanut merkittävän parannuksen. Tämä toiminto yhdistää asiaankuuluvat valokuvat ja videot yhteen ja luo videon Apple Musicista valitun kappaleen kanssa, joka vastaa kappaleen tilaisuutta ja tahtia videon toimintaan. Voit muokata videon tyyliä, ja uusi musiikki valitaan automaattisesti tyyliin sopivaksi.

Maailman tutkiminen

Apple is making a big push to make the digital wallet even better by allowing you to ditch your driver’s license if your state supports it.

” data-credit=”Image: Apple”>ios15cardswallet.jpg

Apple pyrkii tekemään digitaalisesta lompakosta entistäkin paremman sallimalla sinun hylätä ajokorttisi, jos osavaltiosi tukee sitä.

Kuva: Apple

Lompakko

Apple esitteli autonavaimet Walletissa osana iOS 14:ää; tämä ominaisuus on kuitenkin paljon parannettu ja laajennettu iOS 15:ssä. Autonavaimet, hotellin avaimet ja kulkuluvat voi nyt lisätä Wallet-sovellukseen. Jatkaen Applen tavoitetta digitalisoida koko fyysinen lompakko, se tekee yhteistyötä myös tiettyjen osavaltioiden kanssa, jotta voit skannata ajokorttisi Wallet-sovellukseen ja käyttää digitaalista ajokorttia kaikkeen. Myös TSA on mukana ja osallistuu ensimmäisenä tähän ohjelmaan.

Sää

Apple osti Dark Skyn reilu vuosi sitten, ja se tuo monia näistä sääominaisuuksista iOS 15:n oletussääsovellukseen. Uudessa ulkoasussa on ulkoasu, joka muuttuu senhetkisten ulkoilmatilanteiden mukaan, ja uusia säätietoja, jotka varmasti ilahduttavat jokaista säänörttiä.

” data-credit=”Image: Apple”>iOS 15 weather

Kuva: Apple

Kartat

Apple parantaa Kartat-sovellusta huomattavasti iOS 15:ssä lisäämällä karttoihin uusia ”kaupunkikokemuksia”. Valituissa kaupungeissa tärkeät maamerkit tulevat mukaan digitoituina 3D-malleina, ja uudet tiedot tarjoavat tietoa kaupallisista alueista, teiden väreistä ja merkinnöistä. Lisäksi uusi yöaikainen tila mahdollistaa kaupunkien tutkimisen kuunvalossa.

” data-credit=”Image: Apple”>iOS 15 maps

Kuva: Apple

Uudet ajo-ohjeet lisäävät ja parantavat tiestön yksityiskohtia, ja ne sisältävät nyt tietoa kulkemastasi tiestä, kuten pyöräkaistatiedot, taksikaistat ja paljon muuta. Näin kuljettajat voivat matkustaa turvallisemmin GPS:n avulla.

Kulkuneuvojen matkustajat voivat nyt kiinnittää suosikkilinjojaan ja saada watchOS:lle ilmoituksen, kun on aika poistua kyydistä, kun lähestytään määränpäätä.

Lopuksi Maps lisää uuden lisätyn todellisuuden näkymän tiettyihin kaupunkeihin. Käytä kameraa rakennusten skannaamiseen ja saat kävelyohjeet päällekkäin kameranäkymään tuetuissa kaupungeissa. Toiminnan käynnistämisen yhteydessä tämä on saatavilla Lontoossa, Los Angelesissa, New Yorkissa, Philadelphiassa ja San Diegossa, ja lisää lisätään myöhemmin tänä vuonna.

Yksityisyys

Privacy Reports in iOS 15 will allow you to keep a check on apps and what they’re doing with your data.

” data-credit=”Image: Apple”>ios15-appprivacyreport.jpg

iOS 15:n tietosuojaraporttien avulla voit pitää silmällä sovelluksia ja sitä, mitä ne tekevät tiedoillasi.

Kuva: Apple

Apple jatkoi pyrkimystään tehdä iOS:stä maailman turvallisin mobiilikäyttöjärjestelmä iOS 15:n yksityisyydensuojaan perustuvilla muutoksilla. Näihin uusiin ominaisuuksiin kuuluvat yksityisyysraportit, Mail ja Siri.

Mailissa Apple antaa käyttäjälle mahdollisuuden estää pikseliseurannan ja hämärtää IP-osoitteen, jotta lähettäjät eivät voi seurata sähköpostin lukemista.

Sirin osalta Apple alkaa tehdä Sirin puheentunnistusta laitteessa oletusarvoisesti, mikä tarkoittaa, että ääntäsi ei lähetetä lainkaan Applen palvelimille Sirin transkriptiota varten. Tämä on myös nopeushyöty, sillä se tarkoittaa, että pyynnöt voidaan usein käsitellä nopeammin.

Apple ottaa käyttöön uuden sovellusten tietosuojaraportti-ominaisuuden, josta voi nähdä, miten hyvin tietyt sovellukset käyttäytyvät yksityisyydensuojasi suhteen. Raportissa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä oikeuksia olet niille antanut, mihin kolmannen osapuolen verkkotunnuksiin ne ottavat yhteyttä ja kuinka hiljattain ne ovat ottaneet yhteyttä.

Muita merkittäviä iOS 15:n ominaisuuksia

 • Memoji sisältää uusia vaatteita, laseja, päähineitä ja silmien värin mukautuksia, joista käyttäjät voivat valita.
 • Kartoissa on toimituksen kuratoimia oppaita kaupungeista ja paikoista, joissa kannattaa käydä matkoilla.
 • Safari on suunniteltu täysin uudelleen, ja siinä on pyyhkäistävissä olevat välilehdet, uusi älykäs hakukenttä ja mahdollisuus asentaa kolmannen osapuolen web-laajennuksia aivan kuten macOS:ssä.
 • Lompakko tukee nyt toimisto-avaimia yritysmerkkejä varten ja mahdollisuutta arkistoida kulkulupia, jotka eivät ole käytössä.
 • Valokuvat sisältää uuden infopaneelin, joka näyttää tietoja, kuten kameran, objektiivin ja suljinnopeuden, tiedoston koon tai sen, kuka lähetti Jaettu kanssasi -valokuvan Viesteissä. Voit myös muokata kuvauspäivää tai -paikkaa, lisätä kuvatekstin ja tutustua Visual Look Up -ohjelmalla havaittuihin kohteisiin.
 • Health-sovelluksen avulla voit helposti jakaa tietojasi muiden kanssa, nähdä terveydenhuollon tarjoajien laboratoriotietoja ja tarkastella terveystrendejä.
 • Suojattu liittäminen tarkoittaa, että sovellukset eivät näe kopioimasi tiedot, ennen kuin annat niille nimenomaisen käyttöoikeuden.
 • Sirissä on nyt offline-tuki monille tehtäville, kuten ajastimet ja hälytykset, puhelin, viestinvälitys, jakaminen, sovelluksen käynnistys, äänentoiston hallinta ja asetukset.
 • Apple ID:llä voi nyt osallistua Applen Digital Legacy -ohjelmaan, jotta perheenjäsenet tai läheiset pääsevät käyttämään tietojasi kuolemasi jälkeen. Lisäksi, jos Apple ID:n käyttöoikeus lukittuu, voit määrittää luotettavat yhteyshenkilöt, jotka voivat toimittaa sinulle koodin, jolla saat välittömästi takaisin pääsyn lukittuun tiliisi.
 • VoiceOver tukee nyt kykyä tutkia kuvia ja saada tietoja kuvissa olevista ihmisistä, esineistä, tekstistä ja taulukoista.
 • Sovelluskirjasto-ominaisuuden avulla voit nyt helposti järjestää kotinäytöt uudelleen.
 • Apple Pay on uudistanut maksun kulunäytön, jotta käyttäjät voivat syöttää esimerkiksi kuponkikoodeja tai lisätietoja, jotka kauppias sallii.
 • Kamera sisältää uuden panoraamatilan, jossa on parannettu geometrista vääristymää ja joka kuvaa paremmin liikkuvia kohteita vähentäen samalla kuvakohinaa ja kaistoja.
 • CarPlay voi nyt ilmoittaa viestejä ja ilmoituksia.
 • FindMyn avulla voidaan löytää tuettuja AirPod-malleja samalla tavalla kuin käyttäjät voivat löytää AirTag-laitteita.
 • Apple on tuonut takaisin suurennusluupin tekstinsyöttöä varten, kun painat ja pidät kursoria painettuna
 • Ohjelmistopäivityksen avulla voit nyt pysyä edellisessä pääversiossa ja saada edelleen tietoturvapäivityksiä tai siirtyä uusimpaan, jolloin saat ominaisuus- ja tietoturvapäivityksiä.
 • Väliaikaisen iCloud-tallennustilan avulla voit käyttää iCloudia uuteen laitteeseen siirtämiseen, vaikka iCloudissa ei olisi tarpeeksi vapaata tilaa. Apple myöntää sinulle ilmaista tallennustilaa tätä prosessia varten.
 • Järjestelmän lisävidgetit, mukaan lukien widgetit Mailille, App Storelle, lepotiedoille, Game Centerille, Find My:lle ja yhteystiedoille.

KATSO: Aloittaminen iOS-kehityksestä (ilmainen PDF) (TechRepublic)

Miten saan iOS 15:n?

Jos haluat saada iOS 15:n nyt, sinun on oltava iOS-kehittäjäohjelman jäsen. Jäsenenä voit kirjautua Applen Developer Downloads -sivulle ja asentaa profiilin, jonka avulla voit tarkistaa päivitykset ja asentaa iOS 15:n beta-versiot suorittamalla seuraavat vaiheet (profiilin asentamisen jälkeen):

 1. Avaa Asetukset-sovellus.
 2. Valitse Yleiset | Ohjelmistopäivitys.
 3. Valitse Download & Install (Lataa ja asenna), kun iOS 15 -beeta tulee näkyviin.
 4. Laitteesi lataa päivityksen, asentaa ja käynnistää sen automaattisesti uudelleen sen jälkeen, kun olet hyväksynyt käyttöehdot.

Asenna iOS 15 beta -versio vain laitteisiin, jotka on tarkoitettu beta-version suorittamiseen. Betoissa on tyypillisesti virheitä, jotka voivat vaikuttaa päivittäiseen työhön, joten sinun kannattaa toimia varovaisesti.

Odotan, että Apple julkaisee myöhemmin kesällä 2021 julkisen beta-ohjelman, jonka avulla käyttäjät voivat rekisteröityä beta-julkaisujen saamiseksi osoitteessa beta.apple.com.

Mikä on iOS 15:n julkaisuhistoria?

7. kesäkuuta 2021:

Apple esittelee iOS 15:n kehittäjille WWDC:ssä ja julkaisee beta-version, jonka kehittäjät voivat ladata ja aloittaa sovellusten luomisen.

Katso myös