elementary OS 6 beta lupaa suuria asioita samassa kauniissa paketissa

Jack Wallen tarkastelee elementary OS 6:n beta-versiota ja huokaa helpotuksesta, että kehittäjät eivät ole ”korjanneet” sitä, mikä ei ole rikki.

” data-credit=”Image: elementary OS”>elementaryhero.jpg

Kuva: Elementary OS

Aina silloin tällöin mieleeni tulee Rushin kappale ”Circumstances”. Muistan lukioaikoinani kuulleeni ensimmäisen kerran sen repliikin ”plus ça change, plus c’est la même chose” (”mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät samoina”) ja olleeni täysin lamaantunut sen paradoksaalisesta toteamuksesta. Sittemmin olen törmännyt niin moniin tapauksiin, joissa sanonta pätee. Avoimen lähdekoodin alalla elementary OS on elävä todiste siitä, että sanonta voi olla täysin relevantti.

Olen seurannut tätä Linux-jakelua sen alkuajoista lähtien. Muutaman vuoden ajan se oli työpöytä-Linuxini. Se loppui, kun ostin ensimmäisen System76 Thelio -työpöytäni ja tajusin, että Pop!_OS sopi paremmin heidän laitteistoonsa. Kaipaan Pantheonin ja elementaarisen OS:n työpöydälle tuomaa eleganssia. Kun alustan kuudennen iteraation ensimmäinen beta-versio saapui, minun oli pakko asentaa se ja katsoa, mitä kehittäjillä ja suunnittelijoilla oli tarjota.

KATSO: 5 Linux-palvelinjakelua, joita sinun pitäisi käyttää (TechRepublic Premium)

En yllättynyt, kun käynnistin sen ja ajattelin heti tuota Rushin laulua, sillä elementary 6 näyttää hyvin, hyvin tutulta. Jos olet käyttänyt elementary OS 5:tä, saatat luulla asentaneesi erehdyksessä tuon version 6:n beta-version sijaan – ja se on hyvä asia.

Usein joukko kehittäjiä ja suunnittelijoita saa jonkin asian niin hyvin kuntoon, että paras tie eteenpäin on hienosäätö, ei muutos. Juuri näin Cassidy James Blaede ja muut ovat tehneet. Sen sijaan, että he tekisivät muutoksia muutoksen vuoksi, he yksinkertaisesti parantavat sitä, minkä he jo tietävät toimivan. elementary OS on toiminut täydellisesti jo jonkin aikaa.

Ei liene yllätys, että Pantheon-työpöytä, jota elementary OS käyttää oletuksena, on (päällisin puolin) sama(kuva A). Se ei tarkoita, etteivätkö kehittäjät olisi tuoneet pinnan alla oleviin asioihin vakavaa hyvyyttä.

Kuva A

The default elementary OS 6 beta desktop looks immediately familiar.

” data-credit=””>elementaryos6a.jpg

Elementary OS 6:n beta-version oletustyöpöytä näyttää heti tutulta.

Katsotaanpa, mitä nähtävää (tai näkemättä jättämistä) on.

Ilmeiset päivitykset

Elementary OS:n uusimmasta versiosta ei löydy juurikaan ilmeisiä päivityksiä. On kuitenkin muutamia melko hienovaraisia muutoksia, jotka on syytä mainita. Ensimmäinen on nimeltään Screen Shield, ja se mahdollistaa äänen toiston jatkumisen, vaikka näyttö olisi siirtynyt lepotilaan. Kyseessä ei ole suuri muutos, mutta tietyissä käyttötapauksissa (kuten podcastien tai opetusäänen kuuntelussa) se voi olla tärkeä parannus.

Myös ilmoitukset on uudistettu täysin, jopa niin, että on otettu käyttöön kokonaan uusi ilmoituspalvelin. Uudet työpöytäilmoitukset ovat aiempia versioita siistimpiä ja helppokäyttöisempiä(kuva B).

Kuva B

The new elementary OS desktop notifications are a subtle, but necessary improvement.

” data-credit=””>elementaryos6b.jpg

Työpöydän uudet peruskäyttöjärjestelmän ilmoitukset ovat hienovarainen, mutta tarpeellinen parannus.

Elementary OS 6:ssa käytetään täysin uutta järjestelmän tyylilajia, joka säilyttää samanlaisen ulkoasun kuin aiemmissa versioissa, mutta hienosäätää käyttöä:

Vaikka ero ei ole silmiinpistävä, juuri tällaiset hienosäädöt auttavat tekemään alustan jokaisesta versiosta tyylikkäämmän ja ammattimaisemman.

Ei niin ilmeiset päivitykset

Niille, jotka haluavat käyttää mieluummin oletusarvoisia alkeissovelluksia, voit huomata, että Mail-sovellus on kirjoitettu kokonaan uudelleen. Kehittäjät ovat siirtyneet Geary-taustapalvelimesta Evolution Data Serveriin, mikä mahdollistaa laajemman tuen eri sähköpostipalvelimille. Tämä muutos mahdollistaa myös tehtävälistojen synkronoinnin eri palveluiden kanssa. Tällä hetkellä työ tässä päässä ei kuitenkaan ole vielä valmis, joten edes beta-versiossa et huomaa muutosta.

Toinen muutos on se, että Elementary siirtyy sisällyttämään Flatpakin suoraan laatikosta ja täysin Flatpak-pohjaisen AppCenter-ekosysteemin. Aivan oikein, suosikki Linux-jakelusi on liittymässä joukkoon universaalin pakettimuodon kanssa. Elementary 6:sta alkaen kaikki AppCenter-sovellukset rakennetaan Flatpakilla.

Joillekin tämä saattaa olla ratkaiseva asia. Mutta suurimmalle osalle loppukäyttäjistä tämä tarkoittaa yhtä asiaa – enemmän saatavilla olevia sovelluksia AppCenterissä. Vaikka et ehkä olekaan Flatpakin tai Snapsin suuri fani, enemmän saatavilla olevia sovelluksia voidaan pitää vain hyvänä asiana. Kunnianosoitukset alkeiskehittäjille tämän ymmärtämisestä.

Tällä hetkellä Flatpak-integraatio ei ole vielä löytänyt tietään beta-versioon, mutta lopulliseen julkaisuun mennessä voit olla varma, että se toimii.

Lopputulos

Flatpakin käyttöönottoa lukuun ottamatta elementary OS 6 ei tuo alustaan juurikaan syvällisiä ja mullistavia muutoksia. Ja se, ystäväni, pitäisi nähdä plussana. Perustamisestaan lähtien elementary OS:ää on pidetty yhtenä parhaista Linux-jakeluista uusille käyttäjille ja jopa niille, joilla on paljon kokemusta. Tämä työpöytäjakelu tietää, mitä se on, eikä ujostele sitä tosiasiaa. Kehittäjät ovat fiksuja, kun he eivät tee jakeluun laajamittaisia muutoksia, koska he ehdottoman hyvin onnistuivat kaksi julkaisua sitten, joten tämän Linux-työpöydän pitäisi pysyä samana, vaikka se muuttuukin.

Yksi muistettava asia on, että tämä on hyvin pitkälti beta-julkaisu, joten sinun tulisi ladata ja asentaa tämä julkaisu vain testaustarkoituksiin tai saadaksesi vilauksen tulevasta. Kiinnostuneet voivat ladata elementary OS 6:n julkisen beta-version täältä.

Tilaa TechRepublicin How To Make Tech Work YouTubesta ja saat Jack Wallenin uusimmat tekniset neuvot liike-elämän ammattilaisille.

Katso myös