Kuinka hyvin Google Docsin oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistus toimii?

Google Docsin kielioppiehdotukset ovat parantuneet huomattavasti tavallisessa liikekirjoittamisessa sen jälkeen, kun toiminto esiteltiin vuonna 2019. Tässä on kerrottu, kuinka paljon paremmaksi se on muuttunut.

” data-credit=””>Screenshot of Google Docs with phrase

Mitä ajankohtaista TechRepublicissa on

Pian sen jälkeen, kun Google julkaisi Google Docsin kielioppiehdotukset vuonna 2019, testasin sitä. Järjestelmä tunnisti onnistuneesti 2 virhettä 7:stä testitekstissäni(kuva A). Parhaat kolmannen osapuolen kieliopin tarkistusjärjestelmät, kuten Grammarly ja Sapling, löysivät kuusi virhettä seitsemästä. Kolme muuta kolmannen osapuolen järjestelmää merkitsi vastaavasti kolme, neljä ja viisi seitsemästä ongelmasta. Kaikki testaamani kolmannen osapuolen oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistusvaihtoehdot toimivat paremmin kuin Googlen sisäänrakennetut työkalut.

Koska ensimmäisestä käyttöönotosta on kulunut yli kaksi vuotta, päätin katsoa uudelleen, miten Google Docsin oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistusjärjestelmä on muuttunut.

Kuva A

In April 2019, Google’s grammar check identified two errors in my initial six sentence, seven error test.

” data-credit=””>Screenshot of my original 6-sentence, 7-error test. "The Chromebook are turned on. Google Docs now checks speling and grammar. This document contain errors. It should get gooder  My tests indicate that the system does not yet perform as well as I would like it too work. Grammar checking be difficult."

Huhtikuussa 2019 Googlen kieliopin tarkistus havaitsi kaksi virhettä alkuperäisessä kuuden lauseen ja seitsemän virheen testissäni.

Tarkempi apu

Ajan myötä Googlen järjestelmät ovat parantuneet. Kesäkuussa 2021 suoritin saman testin uudelleen. Googlen oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistus tunnisti tällä kertaa viisi virhettä seitsemästä(kuva B, vasemmalla). Ainoat kaksi virhettä, jotka jäivät havaitsematta, olivat kieltämättä hankala lauseenosa (lauseen lopusta puuttuvat välimerkit) ja sanan ”gooder” käyttö sanan ”better” sijasta.

KATSO: Google Sheets: (ilmainen PDF) (TechRepublic)

Lisäksi, jos lisään lauseenosaan jonkinlaisen päätteellisen välimerkin (esimerkiksi pisteen tai huutomerkin), järjestelmä tunnistaa heti kyseisen sanan ”gooder” virheeksi(kuva B, oikealla). Käyttäytyminen voi olla järkevää, koska kirjoittaja saattaa käyttää lausetta tai lauseen katkelmaa otsikkona. Tämä on edelleen sellainen hienovarainen virhe, jonka ihmistoimittaja voisi havaita.

Pelkästään tämän parannuksen perusteella suosittelen, että kolmannen osapuolen kielioppitarkistussovelluksia käyttävät ihmiset testaavat, miten hyvin kyseiset järjestelmät toimivat. Suorita muutama kielioppi- ja oikeinkirjoitustarkistus tavallisesti kirjoittamiesi tekstien karkeisiin luonnoksiin ja vertaa sitten havaittuja virheitä Googlen sisäänrakennettujen työkalujen löytämiin virheisiin. Jos kokemuksesi on yhtään samanlainen kuin omani, saatat päättää, ettei sinun enää tarvitse maksaa kolmannen osapuolen kieliopin tarkistuspalveluista.

Kuva B

In June 2021, the system identified five errors (left), a significant improvement. When I added terminal punctuation after ”gooder” (right), it then accurately identified that word as the sixth error.

’ data-credit=””>Same test as in Figure A, but done in June 2021. Left: 5 errors found, except the word "gooder" and need for punctuation after that word. Right: Add terminal punctuation (e.g., a period) and the system identifies "gooder" as an issue.

Kesäkuussa 2021 järjestelmä tunnisti viisi virhettä (vasemmalla), mikä on merkittävä parannus. Kun lisäsin päätteelliset välimerkit sanan ”gooder” jälkeen (oikealla), se tunnisti kyseisen sanan tarkasti kuudenneksi virheeksi.

Lisää kieliä

Vuoden 2021 puolivälistä lähtien oikeinkirjoitus- ja kielioppiehdotuksia tuetaan englannin, ranskan, italian, espanjan ja portugalin kielillä(kuva C). Testeissäni järjestelmä tunnisti virheet tarkasti näillä kielillä kirjoitetuissa lauseissa. Jos esimerkiksi kirjoitat kappaleen englanniksi ja toisen kappaleen espanjaksi, järjestelmä tunnistaa englanninkieliset virheet toisessa ja espanjankieliset virheet toisessa. Tämä on varsin hyödyllistä ihmisille, jotka kirjoittavat kahdella (tai useammalla) kielellä.

Kuva C

The system will help identify spelling and grammar errors in English, French, Italian, Spanish and Portuguese.

” data-credit=””>Screenshot with sentence "This sentence is in (language)" for each of the 5 languages. Sentence is shown again, with an introduced error, again in each of the 5 languages. Four of the 5 errors are marked as grammar issues, while 1 is marked as a spelling issue.

Järjestelmä auttaa tunnistamaan oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheet englanniksi, ranskaksi, italiaksi, espanjaksi ja portugaliksi.

Huomautus: Jos käytät useamman kuin yhden kielen sanoja yhdessä lauseessa, suosittelen, että asiantunteva ihminen tarkistaa lauseet huolellisesti.

Lisää painoksia

Kieliopin tarkistusominaisuudet olivat lanseerauksen yhteydessä Google Workspacen (entinen Google Apps) Basic-, Business- ja Enterprise-versioiden asiakkaiden käytettävissä. Nyt oikeinkirjoitus- ja kielioppiehdotukset ovat saatavilla myös niille, jotka käyttävät Google Docsin ilmaisversiota tavallisella Google-tilillä.

Kuva D

Spelling and grammar suggestions are now available in Google Docs with a free Google account (e.g., those with a Gmail.com address) as well as in Google Workspace editions.

” data-credit=””>Screenshot of text from original grammar test, but shown as being done within my Gmail account (as opposed to a Workspace account).

Oikeinkirjoitus- ja kielioppiehdotukset ovat nyt käytettävissä Google Docsissa, jossa on ilmainen Google-tili (esim. Gmail.com-osoite), sekä Google Workspace -versioissa.

Nöyrempiä väitteitä

Googlen tukisivulla(Correct your spelling & grammar in Google Docs) on lyhyt maininta koneoppimisen rajoituksista: ”Koska kielenymmärrysmallit käyttävät miljardeja yleisiä lauseita ja lauseita oppiakseen automaattisesti maailmasta, ne voivat myös heijastaa ihmisen kognitiivisia ennakkoluuloja. Tämän tiedostaminen on hyvä alku, ja keskustelu siitä, miten sitä tulisi käsitellä, jatkuu. Google on sitoutunut tekemään tuotteita, jotka toimivat hyvin kaikille, ja se tutkii aktiivisesti tahattomia vääristymiä ja niiden lieventämisstrategioita”(kuva E). Lyhyesti sanottuna, joskus koneoppimisjärjestelmät tekevät asioita hyvin väärin.

Kuva E

Google support pages now gently hint at potential limitations and concerns related to machine learning.

” data-credit=””>Screenshot of the "About machine learning" section of the Google support page, with text as partially quoted in the article.

Googlen tukisivuilla vihjataan nyt varovasti mahdollisista koneoppimiseen liittyvistä rajoituksista ja huolenaiheista.

Kun Google jatkaa ominaisuuksien lisäämistä, on tärkeää pitää mielessä, että koneoppimiseen koulutetut järjestelmät saattavat olla kaikkein hyödyllisimpiä kapealla alalla, joka koskee arkipäiväistä liikekirjoittamista. Kirjoita esimerkiksi Amanda Gormanin runon ”The Hill We Climb” kaksi viimeistä riviä Google Dociin: ”For there is always light, if only we’re brave enough to see it”. Jos vain olemme tarpeeksi rohkeita ollaksemme sitä.” Järjestelmä ehdottaa, että kaksi viimeistä sanaa muutetaan sanasta ”be it” sanaksi ”do it”(kuva F), mikä osoittaa minulle, että kieliopin tarkistus on hyödyllisin rajoitetuissa yhteyksissä. Dialogia, kaunokirjallisuutta tai runoutta kirjoittavien kannattaa ehkä kytkeä oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistus pois päältä.

Kuva F

Grammar suggestions are relevant primarily in documents that contain conventional business communications. The suggestion the Google Docs grammar check system makes for Amanda Gorman’s poem—to change ” be it to neither useful nor helpful.>” data-credit=””>Screenshot that shows the grammar suggestion to change

Kielioppiehdotukset ovat merkityksellisiä ensisijaisesti asiakirjoissa, jotka sisältävät tavanomaista liiketoimintaa koskevaa viestintää. Google Docsin kielioppitarkistusjärjestelmän Amanda Gormanin runolle tekemä ehdotus – muuttaa ”be it” muotoon ”do it” – ei ole hyödyllinen eikä hyödyllinen.

Mikä on sinun kokemuksesi?

Teknologiaan liittyvissä kirjoituksissani Google Docsin oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistus toimii niin hyvin, etten tilaa kolmannen osapuolen palveluja näihin tehtäviin. Olen myös onnekas, että minulla on inhimillisiä lukijoita ja toimittajia, ja olen kiitollinen virheistä, jotka he löytävät. Jos olet käyttänyt muita kieliopin tarkistuspalveluja, suosittelen kokeilemaan Googlen nykyistä oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistusjärjestelmää ja testaamaan, kuinka hyvin se vastaa nyt tarpeitasi. Kerro minulle, mikä kieliopin tarkistusjärjestelmä toimii sinulle parhaiten, joko kommentoimalla alla tai Twitterissä(@awolber).

Katso myös