Microsoft esittelee seuraavan sukupolven Windowsin 24. kesäkuuta

Mutta onko kyseessä parannettu versio Windows 10:stä, uusi versio nimeltä Windows 11 vai jotain muuta?

” data-credit=”Image: Microsoft”>windows-next-generation-microsoft.jpg

Kuva: Microsoft

Microsoft kiusoittelee suuria muutoksia Windowsille, mutta mitä tarkalleen ottaen yhtiö aikoo paljastaa, on toistaiseksi mysteeri. Torstaina ohjelmistojätti lähetti kutsuja, joissa se pyysi ihmisiä mukaan katsomaan, mitä Windowsille on luvassa seuraavaksi. Sitä silmällä pitäen Microsoft järjestää 24. kesäkuuta digitaalisen tapahtuman, jossa se ”paljastaa Windowsin seuraavan sukupolven”.

KATSO: Tarkistuslista: Windows 10 -järjestelmien suojaaminen (TechRepublic Premium)

Vaikka varsinaiset aiheet pidetään salassa, kutsussa luvattiin Microsoftin keskeisten johtajien, kuten toimitusjohtaja Satya Nadellan ja tuotepäällikkö Panos Panayn, esiintyvän. Viime viikon Microsoft Build 2021 -tapahtumassa Nadella lupasi, että tämä seuraavan sukupolven Windows olisi ”yksi viime vuosikymmenen merkittävimmistä Windows-päivityksistä”.

Okei, mutta mitä se tarkoittaa? Katsotaanpa joitakin vihjeitä.

Heinäkuussa 2015 tapahtuneesta debyytistään lähtien Windows 10 on kehittynyt vähitellen puolivuosittain ilmestyvien päivitysten avulla, jotka lisäävät uusia ominaisuuksia, muuttavat olemassa olevia ominaisuuksia, siirtävät joitakin ominaisuuksia ja hylkäävät ominaisuuksia, joita ihmiset eivät käytä. Mutta pohjimmiltaan Windows 10 näyttää ja toimii pitkälti samalla tavalla kuin kuusi vuotta sitten.

Useimmissa suhteissa tämä on hyvä asia, sillä se tarkoittaa, ettei ihmisten tarvitse jatkuvasti opetella uutta ja erilaista käyttöjärjestelmää, kuten tapahtui siirryttäessä Windows 7:stä Windows 8:aan. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että Windows on muuttunut hieman staattiseksi ja vanhanaikaiseksi, ja se kaipaisi perusteellista uudistusta, joka ei vain piristäisi sitä, vaan tekisi siitä myös käyttökelpoisemman ja tehokkaamman.

Microsoft julkaisi juuri uusimman päivityksen Windows 10:een. Tämä Windows 10:n versiona 21H1 tunnettu päivitys sisälsi vain vähän uutta tai innovatiivista. Sen sijaan Microsoft on säästänyt isoja aseitaan seuraavaan päivitykseen, joka tunnetaan nimellä Windows 10 -versio 21H2.

Tämän vuoden jälkipuoliskolle suunniteltu päivitys, jonka koodinimi on Sun Valley, tarjoaa tiettävästi merkittävämpiä muutoksia, kuten uuden ulkoasun ja muotoilun, uuden Käynnistä-valikon, paremman tuen tableteille, paremman moniajon, parannetun leikepöydän kopiointia ja liittämistä varten sekä päivityksiä useisiin keskeisiin sovelluksiin.

KATSO: 83 Excel-vinkkiä, jotka jokaisen käyttäjän tulisi hallita (TechRepublic).

Voisiko kesäkuun 24. päivän tilaisuudessa siis olla kyse Windows 10:n versiosta 21H2? Jos näin on, se olisi ensimmäinen kerta. Microsoft ei ole koskaan järjestänyt kokonaista tilaisuutta, joka olisi omistettu pelkästään yhdelle sen puolivuosittain ilmestyvistä Windows 10 -päivityksistä. Ellei Sun Valleyn päivitys ole niin vaikuttava ja ominaisuuksiltaan rikas, että yhtiö haluaa mainostaa sitä, Microsoftilla on todennäköisesti muutakin hihassaan.

Sitten on vielä edesmennyt ja valitettu Windows 10X. Microsoft lupasi Windows-version, joka oli suunniteltu muihinkin laitteisiin kuin tavallisiin tietokoneisiin ja tabletteihin, mutta sitten se veti maton alta pois. Sen sijaan 10X:n ydinteknologia lisättäisiin Windowsin tavalliseen versioon. Ehkä Microsoft haluaa esitellä uutta Windows-versiota, joka sisältää 10X-toiminnot.

Tämä tuo esiin aiheen Windows 11:stä. Huhuja on liikkunut siitä, että Microsoft valmistautuu julkaisemaan uuden Windows-version uudella nimellä. Jotkut ovat arvelleet, että Windows 11 olisi seuraava nimimerkki. Toiset ovat sanoneet, että Microsoft kutsuu sitä yksinkertaisesti Windowsiksi ja luopuu versionumeroista. Oli miten oli, kyseessä voisi olla täysin uusi maku Sun Valley -päivityksen ulkopuolella, joka olisi tarpeeksi innostava, jotta Microsoft järjestäisi oman tapahtuman sen mainostamiseksi.

Toistaiseksi meidän on vain spekuloitava, mitä Microsoftilla on luvassa, ja katsottava, mitä yhtiö todella vetää hatustaan.

Katso myös