Apple iPadOS: huijausohjeet

Applen iPadin käyttöjärjestelmä sisältää ominaisuuksia, jotka helpottavat iPadin käyttöä kannettavan tietokoneen korvaajana. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä iPadOS:stä.

iPadOS 15

” data-credit=”Image: Apple”>ipadcheatsheet-figure-b.jpg

Kuva: Apple

Ensimmäisen sukupolven iPadin lanseerauksesta vuonna 2010 lähtien Apple on hallinnut tablettimarkkinoita. Alun perin iPhone OS 3.2 -käyttöjärjestelmällä lanseerattu ensimmäisen sukupolven 9,7-tuumainen iPad muistutti arkkitehtuuriltaan suurta iPhonea. Seuraavissa malleissa Apple on erottanut iPadin iPhonesta lisäämällä tuen syöttömenetelmille, kuten Apple Pencilille, ja eri näytön koot, kuten 7,9 tuuman iPad Mini, 11 tuuman ja 12,9 tuuman iPad Pro sekä 11 tuuman ja 12,9 tuuman iPad Pro M1-sirulla.

Koska iPad-mallisto on laajentunut täysin erilliseksi tuotekategoriaksi, Apple ilmoitti vuoden 2019 Worldwide Developers Conference (WWDC) -tapahtumassaan, että se on brändännyt iPadille tarkoitetun iOS:n uudelleen iPadOS:ksi iOS 13: sta alkaen korostaakseen ja kohdistaakseen ominaisuudet, jotka erottavat iPadin muista laitteista. Tämä seuraa Applen nimeämistrendiä watchOS Apple Watchille ja tvOS Apple TV:lle.

TechRepublicin iPadOS:n huijaustiedote on yleiskatsaus siihen, miten iPadOS eroaa iOS:stä, ja sitä päivitetään säännöllisesti, kun uutta tietoa tulee saataville. Voit myös ladata tämän artikkelin: Apple iPadOS: Huijaustiedote (ilmainen PDF).

KATSO: Mobiililaitteiden tietoturvakäytäntö (TechRepublic Premium).

Mikä on iPadOS?

iOS 13:n julkaisun yhteydessä Apple nimesi iPadille tarkoitetun iOS:n muunnelman uudelleen iPadOS:ksi, mikä tekee siitä käytännössä puhelimille suunnatun iOS:n supersarjan. iPadOS sisältää kaikki iOS 13:n parannukset sekä uusia iPadille ominaisia ominaisuuksia ja optimointeja.

”Siitä on tullut todella erilainen kokemus”, ohjelmistosuunnittelun vanhempi varajohtaja Craig Federighi kertoi CNETille yksinoikeudella iPadOS:stä antamassaan haastattelussa. ”Se ei ole iPhone-kokemus. Se ei ole Mac-kokemus. Nimi on tunnustus siitä.”

Lisäresursseja

Miten iPadOS eroaa iOS:stä?

iPadOS tuo iPadin ominaisuuksiltaan lähemmäs yhdenvertaisuutta perustason MacBookin kanssa, jolloin sitä on helpompi käyttää kannettavan tietokoneen korvaajana. iPadOS sisältää seuraavat ominaisuudet:

 1. Tablettisuuntautunut aloitusnäyttö – iPadOS:n aloitusnäyttö tukee nyt pysyviä widgettejä. iPadOS:n aloitusnäyttö tukee Home Screen -widgettejä ( iPadOS 15:ssä ja uudemmissa). Käyttäjät voivat sijoittaa ja järjestää widgetit kotinäytölle samalla tavalla kuin sovelluksen (samalla tavalla kuin Android-tablettien widgetit Android 3.0:sta lähtien).

 2. Parannettu moniajo – Käyttäjät voivat siirtyä Slide Over -sovellusten välillä pyyhkäisemällä alareunaa pitkin tai pyyhkäisemällä ylöspäin nähdäkseen kaikki Slide Over -näkymän sovellukset. Slide Over -sovellukset voidaan siirtää koko näytön kokoiseksi vetämällä ne yläreunaan, tai ne voidaan sulkea avaamalla sovellusvaihtaja ja pyyhkäisemällä sovellusta ylöspäin. Multitasking-ominaisuus (saatavilla iPadOS 15:ssä ja uudemmissa) helpottaa iPadin sovellusten löytämistä ja käyttöä. Käyttäjät voivat käyttää yhtä sovellusta koko näytön tilassa tai käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti jaetussa näkymässä tai Slide Over -tilassa. Uuden keskimmäisen ikkunan ominaisuuden avulla käyttäjät voivat tuoda muistiinpanoja tai viestejä näytön keskelle koskettamalla ja pitämällä niitä painettuna poistumatta nykyisestä tehtävästä. Helppojen valikkovaihtoehtojen avulla käyttäjät voivat käyttää lisäasetuksia keskeyttämättä parhaillaan käsiteltävää tehtävää. WWDC 2021 -tapahtumassa Apple esitteli myös”hyllyn”, tarjottimen, joka näyttää avoimet sovellukset, joita käyttäjät voivat käyttää iPadin näytön alareunassa.

 3. Työpöytä-Safari – Safari lataa nyt verkkosivujen työpöytäversion, joka on optimoitu kosketusnäytöille, sekä paremman tuen Google Docsille ja WordPress-editorille. Safariin lisättiin noin 30 uutta pikanäppäintä.

 4. Ulkoisen aseman tuki – USB-asemat ja SD-kortit ovat nyt tuettuja Tiedostoissa, mikä mahdollistaa iPadin liittämisen suoraan ilman, että tarvitaan kolmannen osapuolen ohjelmaa tai välissä olevaa Macia tiedostojen hallintaa varten.

 5. Parannuksia Tiedostot-sovellukseen – Tiedostoihin on lisätty Mac OS:n Finderin kaltainen sarakenäkymä sekä tuki SMB-jakamiselle.

 6. Kameratuki – Kamerat voidaan liittää suoraan iPadiin, ja valokuvia voidaan tuoda muokattavaksi iPad-sovelluksissa, kuten Adobe Lightroomissa.

 7. Fonttituki – Fontteja voi ladata App Storesta käytettäväksi eri sovelluksissa.

 8. Uudet eleet nopeuttavat muokkausta – Kopiointi, liittäminen ja peruuttaminen voidaan nyt suorittaa kolmen sormen eleillä: kolmen sormen nipistys kopiointiin, kolmen sormen levitys liittämiseen ja kolmen sormen pyyhkäisy peruuttamiseen, jotka ovat käytettävissä ensimmäisen osapuolen ja kolmannen osapuolen sovelluksissa.

 9. Apple Pencil -parannukset – Pyyhkäisemällä näytön kulmasta Apple Pencilillä avautuu merkkausnäkymä, jonka avulla käyttäjät voivat kommentoida mitä tahansa näytöllä olevaa ja viedä sen. Apple Pencilin viive pieneni 20 ms:stä 9 ms:iin. WWDC 2021 -tapahtumassa Apple julkisti uusia ominaisuuksia Apple Pencilille. Käyttäjät voivat lisätä muistiinpanoja pyyhkäisemällä Pencilillä näytöllä ylöspäin ja kirjoittamalla Quick Note -merkinnän. Käyttäjät voivat myös lisätä linkkejä/URL-linkkejä tallentaakseen Quick Note -muistiinpanon jokaiselle sivustolle, jossa he vierailevat. Pikamuistiinpano on automaattisesti käytettävissä, kun käyttäjä palaa samalle verkkosivustolle. Pikamuistiinpanot ovat käytettävissä myös Muistiinpanojen kautta. Apple Pencil Quick Notes -ominaisuus on käytettävissä macOS- ja iPad OS -käyttöjärjestelmissä, ja sitä voi käyttää iOS:ssä.

 10. Sidecar – Käyttäjät voivat laajentaa Mac OS -työpöytänsä iPadille toiseksi näytöksi tai peilata sisältöä molempien näyttöjen välillä. Kun Sidecaria käytetään yhdessä Apple Pencilin kanssa, se tekee iPadista käyttökelpoisen piirtoalustan. Sidecar toimii langallisen yhteyden kautta tai langattomasti 10 metrin säteellä.

 11. Trackpad-tuki – Mukana on tuki Applen Magic Keyboardille, Magic Mouse 2:lle, Magic Trackpad 2:lle sekä Bluetoothilla tai USB:llä liitetyille kolmannen osapuolen lisälaitteille. ZDNetin Jason Ciprianin mukaan ”hiirituki on AssistiveTouch-ominaisuus ja toimii myös, kun Magic Trackpad on liitetty iPadiin”, ja että se tarjoaa ”pyöreän kursorin, joka liikkuu näytön poikki ja toimii kuten sormi koskettaessaan näyttöä”. On epäselvää, miten multi-touch-eleet toimisivat hiiren osoittimen kanssa.”

 12. Scribble – Tämä iPadOS 14:n Apple Pencil -ominaisuus antaa Pencilin omistajille mahdollisuuden kirjoittaa käsin mihin tahansa tekstikenttään ja saada sen automaattisesti käännettyä käsialasta kirjoitukseksi. Toiminto tukee julkaisun yhteydessä englantia sekä perinteistä ja yksinkertaistettua kiinaa, ja se pystyy jopa erottamaan nämä kaksi kieltä toisistaan, kun niitä käytetään yhdessä samassa tekstikentässä.

 13. Käännä – Myös Applen Käännä-sovellus on saatavilla uusilla ominaisuuksilla iPadOS 15:ssä. iPad käyttää uutta automaattista käännöstoimintoa, joka tunnistaa, kun henkilö puhuu, joten puhuttujen sanojen kääntämiseen ei tarvita napin painamista. Käyttäjät voivat myös kääntää tekstiä mistä tahansa iPadin näytöltä (sähköposti, Safari/verkkoselaaminen, tekstit jne.).

 14. Swift Playgrounds – WWDC 2021 -tapahtumassa Apple julkisti Swift Playgroundsin, jonka avulla kehittäjät voivat rakentaa sovelluksia suoraan iPadiin Swift UI:n avulla. Swift Playgroundsin avulla kehittäjät näkevät koodausmuutostensa heijastuvan välittömästi esikatselutilassa. Sovelluskehityksen aloittelijoilla on onnea – Swift Playgrounds tarjoaa oppaan ensimmäisen sovelluksen luomiseen, ja sen voi jopa lähettää suoraan App Storeen (iPhonelle ja iPadille).

Lisäresursseja

Mitkä laitteet voivat käyttää iPadOS:ää?

iPadOS on saatavilla 12,9″ ja 11″ iPad Pro -malleihin, joissa on M1-piiri, 12,9″, 11″, 10,5″ ja 9,7″ iPad Pro -malleihin, 5., 6., 7. ja 8. sukupolven iPadiin, 4. ja 5. sukupolven iPad miniin sekä 2., 3. ja 4. sukupolven iPad Airiin. Apple iPad Pro 2020 toimitetaan esiasennettuna iPadOS 13.4:llä, ja 4. sukupolven iPad Air ja 8. sukupolven iPad toimitetaan esiasennettuna iPad OS 14:llä.

KATSO: Kaikki TechRepublicin huijauslomakkeet ja fiksujen ihmisten oppaat

Milloin iPadOS julkaistiin?

Apple julkisti iPadOS:n ensimmäisen kerran WWDC 2019 -tapahtumassa; yhtiö julkisti iPadOS 14:n WWDC 2020-tapahtumassa. Kehittäjien beta-versiot tulivat saataville 22. kesäkuuta 2020, julkistamispäivänä. iPadOS 14:n julkinen beta-versio julkaistiin 9. heinäkuuta 2020, ja lopullinen julkaisu oli 16. syyskuuta 2020. Apple julkaisi iPadOS 14.5:n 26. huhtikuuta 2021. iPadOS 15 julkistettiin WWDC 2021 -tapahtumassa 7. kesäkuuta 2021; julkista beta-versiota odotetaan heinäkuussa 2021 ja lopullinen julkaisu on Applen mukaan joskus syksyllä.

Lisäresursseja

Miten saan iPadOS:n?

Päivitys on nyt saatavilla yhteensopiviin iPad-malleihin. Voit päivittää sen avaamalla Asetukset-sovelluksen ja valitsemalla Yleiset > Ohjelmistopäivitys. LTE-yhteensopivien iPadien käyttäjien kannattaa muodostaa yhteys Wi-Fi-yhteyteen, jotta päivityksen lataaminen ei aiheuta ylikuormitusta tai kuristusta. ZDNetissä on lisäneuvoja iPadin valmisteluun ohjelmistopäivityksiä varten.

Muita resursseja

Toimittajan huomautus: Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut James Sanders, ja sen jälkeen sitä ovat päivittäneet Brandon Vigliarolo ja Kristen Lotze.

” data-credit=”Image: Apple”>apple-ipados.jpg

Kuva: Apple