Miksi yksi Red Hatin tiukimmista CentOS Streamin arvostelijoista on nyt fani?

Kommentti: Monet kehittäjät kritisoivat Red Hatin siirtymistä CentOS:n rullaavaan julkaisuun joulukuussa 2020. Selvitä, miksi yksi suuri arvostelija – CentOS:n toinen perustaja – on muuttanut mielipidettään.

centos-stream-2.jpg

Kuva: Red Hat

Aivan kuin COVID-talvi ei olisi ollut tarpeeksi paha, Red Hat ilmoitti joulukuussa 2020 siirtyvänsä pois CentOS:n vakaista versioista CentOS Streamin rullaavan julkaisun kehittämisen hyväksi. Joillekin tämä oli yhtä kuin joulun peruuttaminen . Loppujen lopuksi monet kehittäjät, kuten tämä, käyttivät CentOS:ää Red Hat Enterprise Linuxin (RHEL) drop-in-korvauksena ja kirjoittivat, että se oli ”tapa saada Red Hatin edut maksamatta siitä”. Lyhyesti sanottuna jotkut kehittäjät halusivat RHELin edut, mutta eivät sen hintaa. He eivät olleet tyytyväisiä muutokseen, kuten Steven J. Vaughan-Nichols kertoi yksityiskohtaisesti ZDNet-artikkelissaan Red Hat nollaa CentOS Linuxin ja käyttäjät ovat vihaisia.

Puoli vuotta myöhemmin osa ihmisistä näyttää ymmärtävän Red Hatin lähestymistavan edut CentOS Streamissa. Näihin kuuluu, ehkä ironisesti, Greg Kurtzer, CentOS:n toinen perustaja. The Registerin haastattelussa Kurtzer sanoi, että vaikka hän aluksi taisteli CentOS Streamia vastaan, hän pitää sitä nyt ylivoimaisena tapana rakentaa yhteistyössä ohjelmistoja, jotka sopivat yritysten tarpeisiin: ”Olin hidas [arvostamaan tätä], mutta nyt ymmärrän, mitä he tekevät.”

KATSO: Alusta loppuun: Näin otat käyttöön LDAP-palvelimen (TechRepublic Premium)

Ne, jotka huutavat kovimmin…

Red Hatin CentOS Streamiin siirtymisen kaltainen vaikea päätös vaatii aina selkärankaa. Voisin kuvitella, että monet Red Hatterit halusivat välttää Twitteriä päiviä (kuukausia?) muutoksen jälkeen. Mutta jos teet jotain, josta olet varma, että se on parasta asiakkaille, se on lyhyen aikavälin kritiikin arvoista pitkän aikavälin asiakasarvon hyväksi.

Sanon ”asiakasarvo”, mutta voit tietysti olla niin kyyninen kuin haluat Red Hatin perustelujen suhteen. Kun esimerkiksi Red Hatin teknologiajohtaja Chris Wright kirjoitti CentOS Streamiin siirtymisestä, hän maalasi sen innovaation lämpimillä sävyillä: ”Red Hat uskoo, että koko investointimme siirtäminen CentOS Streamiin on paras tapa edistää Linux-innovaatioita antamalla laajemmalle ekosysteemiyhteisölle tiiviimmän yhteyden RHELin kehitykseen.” OK, totta kai. Mutta sen voi lukea myös keinoksi saada CentOS:n vapaamatkustajat maksamaan RHEL:stä.

Tässä on paljon taloudellista järkeä, vaikka ei olekaan suosittua ottaa pois CentOSin aiemmin tarjoamaa ”ilmaista kuin olut” RHELiä. Silti jopa ne, jotka hyötyivät eniten vanhasta CentOS-mallista, näkevät nyt CentOS Streamin edut.

Todellinen yhteisö, todellista puhetta

Kurtzer myönsi, että ”CentOS:n elinkaaren päättyminen sellaisena kuin me sen tunnemme, vaikutti kielteisesti yritykseeni ja yritykseni asiakkaisiin sekä lähes kaikkiin alan toimijoihin.” Hän sanoi, että ”CentOS:n elinkaaren päättymisellä oli kielteinen vaikutus.” Hän ei lievästi sanottuna ollut fani.

Mutta se oli silloin. Tämä on nyt.

Nyt Kurtzer näkee CentOS Streamin eri tavalla. Esimerkiksi CentOS:n haarautuneen Rocky Linuxin perustajana hän sanoo: ”Voimme liittyä CentOS Streamiin. [RHEL] käyttää CentOSin Git-tietovarastoa, kuten me käytämme CentOSin Git-tietovarastoa. Olemme enemmänkin sen vertaisia.” Ja koska hän on vertainen, ei orja, ”nyt voimme itse asiassa työntää bugikorjauksia suoraan samaan git-arkistoon, josta Red Hat vetää.”

KATSO: Analytiikka: Tiede muuttuu liiketoimintastrategiaksi (ZDNet/TechRepublic-erikoisartikkeli) | | ZDNet/TechRepublic Lataa ilmainen PDF-versio (TechRepublic)

Toisin sanoen Rocky Linux (ja AlmaLinux ja muut CentOSiin perustuvat jakelut) on nyt CentOS-yhteisön tukija, ei vain edunsaaja. Hyötyykö Red Hat, joka on tämän kokoonpanon suurin yritys, eniten? Toki. Mutta CentOS:stä on tullut jälleen todellinen avoimen lähdekoodin yhteisö, eikä vain paikka, jossa käyttäjät jonottavat saadakseen ilmaisen RHEL:n. Se on tehnyt Kurtzerista fanin: ”Mielestäni Red Hat on tehnyt valtavaa työtä sen suhteen, miten se on järjestänyt tämän. Olin hitaasti mukana, mutta nyt ymmärrän, mitä he tekevät.”

Disclosure: Työskentelen AWS:lle, mutta tässä esitetyt näkemykset ovat minun.

Katso myös