Windows 365 on kauan odotettu Microsoftin pilvipalvelun PC-palvelu

Yksinkertaisempi käyttöönotto, yksinkertaisempi hallinta ja yksinkertaisempi hinnoittelu kuin Azure Virtual Desktop -palvelu sekä täydellinen integrointi olemassa oleviin laitehallintatyökaluihin, mutta ei (vielä) kuluttajavaihtoehto.

Windows 365 will offer Windows 10 and 11 from the cloud.

” data-credit=”Image: Microsoft”>windows-365-will-offer-windows-10-and-11-from-the-cloud-embargo-until-july-14-8am-pt.jpg

Windows 365 tarjoaa Windows 10:n ja 11:n pilvipalveluna.

Kuva: Microsoft

Hiljattain uudelleen nimetty Azure Virtual Desktop -palvelu tarjoaa virtuaalisia työpöytiä pilvessä, mutta myös se edellyttää organisaatioilta Azure-portaalin ymmärtämistä sekä virtualisointiosaamista. Hybridi- ja etätyön suosion kasvaessa yhä suuremmaksi jopa yrityksillä ja Microsoft-kumppaneilla, joilla on näitä taitoja, ei välttämättä ole resursseja selviytyä virtuaalitietokoneiden nykyisestä kysynnästä, ja monet pienemmät yritykset pitävät AVD:tä liian monimutkaisena.

KATSO: Windows 10: Luettelot puheentunnistuksen ja sanelun äänikomennoista (ilmainen PDF). (TechRepublic)

Sen sijaan he pyytävät pilvipöytävaihtoehtoa, joka toimii heidän jo käyttämiensä hallintatyökalujen kanssa, sanoo Scott Manchester, Cloud Managed Desktopsin ohjelmahallinnan kumppanijohtaja. ”Haluaisin todella pilvipalvelun tehon ja turvallisuuden, mutta älkää pakottako minua opettelemaan jotain uutta ja ottamaan käyttöön uutta työkalua, vaan varmistakaa, että se toimii olemassa olevien investointieni kanssa, joita minulla on Microsoft Endpoint Managerin ja tietoturva- ja identiteettiratkaisujeni kanssa.”

Uusi Windows 365 -palvelu on ”se Windows, jonka tunnet, mutta saat sen eri tavalla, tavalla, joka on sinulle joustavin”, sanoo Melissa Grant, Microsoft 365:n tuotemarkkinointijohtaja.

AVD:n päälle rakennettu palvelu tarjoaa pilvipalveluna Windows-tietokoneita, jotka voidaan ottaa käyttöön samasta Microsoft Endpoint Managerin kojelaudasta, jota organisaatiot käyttävät fyysisten laitteiden ja VM:ien hallintaan, eikä Azure-resursseja tarvitse ottaa käyttöön kulutuksen mukaan. Sen sijaan on kaksi versiota, joissa on kiinteä käyttäjäkohtainen kuukausihinnoittelu: Windows 365 Business ja Windows 365 Enterprise, jotka molemmat ovat kaupallisesti saatavilla 2. elokuuta.

Windows 365 on suunniteltu fyysisten PC-tietokoneiden (ja muun infrastruktuurin VM:ien) rinnalle auttamaan organisaatioita, jotka tukevat hybridityövoimaa, mukaan lukien etä- ja kausityöntekijät, kuten urakoitsijat tai harjoittelijat. ”Kilpailu maailmanlaajuisista lahjakkuuksista on kovaa, ja ihmiset haluavat käyttää haluamiaan laitteita, työskennellä silloin ja siellä, missä haluavat, ja silti pystyä olemaan hyvin tuottavia, yhteistyökykyisiä ja turvallisia”, hän sanoi.

Windows 365 Cloud PCs look like any other device in Endpoint Manager.

” data-credit=”Image: Microsoft”>windows-365-cloud-pcs-look-like-any-other-device-in-endpoint-manager.jpg

Windows 365 Cloud -tietokoneet näyttävät Endpoint Managerissa samalta kuin muutkin laitteet.

Kuva: Microsoft

”Microsoft Endpoint Managerissa on kaikki yhdessä, ja käytät samaa tuttua yhtenäistä hallintakonsolia. Näet pilvi-PC:t aivan fyysisten laitteiden vieressä, aivan muiden virtuaalisten päätelaitteiden vieressä, kaikki yhdessä yhtenäisessä paikassa, ja voit tehdä kaiken hallinnan ja käyttöönoton sekä ennakoitavan ja käyttäjäkohtaisen hinnoittelun.”

Windows 365 integroituu myös Microsoft Defender for Endpoints -ohjelmaan, aivan kuten fyysiset Windows-tietokoneet, mutta siinä on erityinen pilvipalvelun tietoturvaperusta, ja voit käyttää monitekijätodennusta Windows 365:n ehdollisen pääsyn käytäntöjen avulla tarkistaaksesi, että kirjautumiset palveluun ovat aitoja käyttäjiä. Lisäksi hän totesi, että ”päätelaitteiden tietoturvaa voidaan parantaa huomattavasti, kun kaikki tallennetaan pilveen eikä päätelaitteeseen”.

Yksinkertaisesti virtuaalinen

Microsoft käyttää myös uutta termiä Cloud PC erottaakseen Windows 365:n sekä perinteisen VDI:n monimutkaisuudesta IT-tiimin kannalta että käyttäjien yleensä huonosta VDI-kokemuksesta, jossa VM:t käynnistyvät hitaasti eivätkä aina pidä työpöydälle tehtyä personointia. ”Yksi todellisia erottavia tekijöitä perinteisestä VDI:stä on se, että kirjaudut takaisin täsmälleen sinne, missä olit viimeksi, kun jätit koneesi”, Manchester selitti.

Palaat samaan tilaan, vaikka kirjautuisit sisään toisesta laitteesta, Grant lisäsi: ”Se jatkaa juuri siitä, mihin jäit, kaikki sisältösi, kaikki asetuksesi, kaikki tietosi, kun siirryt laitteelta toiselle”. Kun palaat Cloud PC:hen, jatkat siitä, mihin jäit.”

KATSO: Mitä Windows 11 tarkoittaa Windows on Armille ja miksi se tuo mukanaan enemmän suuria nimikkosovelluksia. (TechRepublic)

Se ei tule aina olemaan täysin saumatonta, sen enempää kuin missä tahansa muussakaan Windows PC:ssä. Windows 365 ei tarjoa samanlaista uudelleenkäynnistyksetöntä tietoturvan hotpatchingia, jonka Azure Automanage tuo Azure VM:ssä toimivalle Windows Server 2022:lle.

Sen sijaan pääpaino on siinä, että Windows 365:n päivittäminen on samanlaista kuin minkä tahansa muun Windowsin päivittäminen – pilvitietokone käynnistyy uudelleen kuten fyysinenkin tietokone (vaikka voit asettaa sovellukset käynnistymään uudelleen automaattisesti).

The Watchdog Service monitors device experience and suggests which Cloud PCs need upgrading.

” data-credit=”Image: Microsoft”>the-watchdog-service-monitors-device-experience-and-suggests-which-cloud-pcs-need-upgrading.jpg

Watchdog-palvelu valvoo laitekokemusta ja ehdottaa, mitkä Cloud PC:t tarvitsevat päivitystä.

Kuva: Microsoft

”Integroimme Microsoft Endpoint Manageriin tavoitteenamme minimoida uusien käsitteiden määrä, jotka päätepisteen ylläpitäjän pitäisi ymmärtää voidakseen todella käsitellä näitä työtehtäviä kuten perinteisiä työtehtäviä”, Manchester sanoo. ”Sen avulla pystyimme luomaan mallin, jossa voit tehdä päivitykset täsmälleen samojen työnkulkujen kautta kuin nykyäänkin, joten voit saada Patch Tuesday -päivitykset ja tehdä oman testauksen ja validoinnin ja valita ajan, jolloin haluat lähettää päivitykset, joten voit määrittää tämän käyttäjäryhmän kanssa, mitkä ovat vapaat ajat ja lähettää päivityksen niin, että et häiritse heitä.”

The Watchdog Service also monitors network connectivity locally and in the cloud and offers suggestions to improve performance.

” data-credit=”Image: Microsoft”>the-watchdog-service-also-monitors-network-connectivity-locally-and-in-the-cloud-and-offers-suggestions-to-improve.jpg

Watchdog-palvelu valvoo myös verkkoyhteyksiä paikallisesti ja pilvessä ja tarjoaa ehdotuksia suorituskyvyn parantamiseksi.

Kuva: Microsoft

VDI:n käyttöönotto omassa infrastruktuurissa tai pilvipalvelussa tarkoittaa yleensä sitä, että resurssien jakamiseen käytetään aikaa, käytetään useita ylläpitäjärooleja tai maksetaan konsultille, joka tekee sen puolestasi. Windows 365:ssä on hänen mukaansa sisäänrakennettu älykkyys, joka poistaa tämän työn, joten se on helpompi ottaa käyttöön kuin AVD.

”Emme vaadi kaikkea tätä monimutkaista ymmärrystä back-end-infrastruktuurin rakentamisesta tai kaikkea sitä mekaniikkaa ja matematiikkaa, jota tarvitaan pilvipohjaisen ratkaisun kustannustehokkaaseen käyttämiseen. Otamme nyt kaiken tämän taakan pois ja tarjoamme samat työkalut ja työnkulut, joita käytät nykyäänkin, mutta nyt käytät niitä virtualisoitujen työkuormien kanssa.”

Itse asiassa Windows 365 on niin yksinkertainen, että Microsoft pelkäsi aluksi joidenkin kumppaneiden olevan tyytymättömiä. ”Ne ovat asioita, joista he yleensä veloittavat”, hän totesi. Mutta COVID-19:n ja hybridityön lisääntymisen myötä kumppaneilla on niin paljon asiakaskysyntää, että he haluavat yksinkertaisuuden itse, koska nyt päätepisteiden ylläpitäjät voivat tehdä työn, joka aiemmin oli varattu asiantuntijavirtualisointiylläpitäjille. Eräällä suurella kumppanilla on seitsemän kertaa enemmän päätepisteiden ylläpitäjiä kuin virtualisointiylläpitäjiä – ja 15 kertaa enemmän työtä kuin virtualisointiylläpitäjät pystyisivät hoitamaan.

KATSO: Microsoftin uusi tietoturvatyökalu löytää muun muassa firmware-haavoittuvuudet tietokoneissa ja IoT-laitteissa (TechRepublic)

”Olemme miettineet, mihin ylläpitäjillä on pääsy, mihin portaaleihin, jotta sinun ei tarvitse olla globaali ylläpitäjä hallinnoidaksesi ja soveltaaksesi tätä.” Jos organisaatio haluaa integroida muita Azure-resursseja, kuten tallennustilaa, Azure-ylläpitäjä voi tehdä sen asetukset päätelaitteen ylläpitäjän sijaan.

”Siinä me yleensä menetämme asiakkaita: Kun pyydät henkilöä, joka hallinnoi yritysympäristönsä eri osia, ottamaan lisää rooleja, se on sekä turvallisuuskysymys että monimutkaisuusongelma, joka rajoittaa palvelun laajuutta.”

Mikä tahansa laite, mikä tahansa verkko

Windows 365:tä voi käyttää PC:ltä, Macilta, iPadilta tai muulta mobiililaitteelta – mistä tahansa, jossa on selain, mukaan lukien Raspberry Pi -tietokoneet, jotka alkavat olla suosittuja koulutuksessa – tai asentaa etätyöpöytäsovelluksen. Microsoft laittaa Windows 365 -portaaliin linkin omaan asiakkaaseen, mutta myös kolmansien osapuolten AVD SDK:n pohjalta rakennetut asiakkaat toimivat Windows 365:n kanssa.

Users might have access to one or more Cloud PCs and get basic support tools built in.

” data-credit=”Image: Microsoft”>users-might-have-access-to-one-or-more-cloud-pcs-and-get-basic-support-tools-built-in.jpg

Käyttäjillä saattaa olla pääsy yhteen tai useampaan Cloud PC:hen, ja he saavat sisäänrakennetut perustukityökalut.

Kuva: Microsoft

Etätyöpöydän käyttäminen antaa Manchesterin mukaan monipuolisimman käyttökokemuksen. ”Voit ohjata USB-laitteita uudelleen, voit tehdä multimonitorin.” Windows 365 on kuitenkin suunniteltu toimimaan hyvin myös selaimessa käyttäjille, jotka tarvitsevat nopeampaa pääsyä. ”Jos olen matkalla, enkä ole ottanut mukaan työkannettavaa tai en ole ottanut kannettavaa mukaan ollenkaan, ja haluan päästä sisään ja tehdä töitä, voit kirjautua sisään mistä tahansa selaimesta ja siirtyä suoraan pilvipalveluun.”

Microsoft työskentelee myös laitteisto-OEM:ien kanssa sellaisten laitteiden parissa, jotka toimivat vain Cloud PC:nä. ”Odotettavissa on joitakin todella mielenkiintoisia integroituja laitteita, jotka keskittyvät enemmän akun kestoon ja näytön kokoon ja luottavat Azure Cloudin tarjoamaan laskentakokemukseen.”

Manage Windows 365 cloud PCs directly from Microsoft Endpoint Manager using the same policies as physical PCs.

” data-credit=”Image: Microsoft”>manage-windows-365-cloud-pcs-directly-from-microsoft-endpoint-manager-using-the-same-policies-as-physical-pcs.jpg

Hallitse Windows 365 -pilvipc:tä suoraan Microsoft Endpoint Managerista käyttäen samoja käytäntöjä kuin fyysisiä pc:tä.

Kuva: Microsoft

Windows 365:n pienyritysversiossa hallinta- ja käyttöönottotyökalut on myös sijoitettu portaaliin, sillä pienyrityksissä, joissa ei ole omaa IT-tiimiä, käyttäjät ovat myös ylläpitäjiä. ”Voin tehdä keskitettyjä IT-asioita suoraan portaalista: Voin lisätä käyttäjiä, hankkia lisää pilvitietokoneita.”

Ylläpitäjän valinnoista riippuen käyttäjät voivat nimetä Cloud PC:t uudelleen, käynnistää ne uudelleen ja korjata vikoja portaalista käsin. ”Jos ylläpitäjäni sallii minun olla paikallinen ylläpitäjä, voisin teoriassa asentaa ohjelmiston, joka voi saattaa koneen huonoon tilaan. Tämä antaa minulle matalan tason Azure Resource Managerin uudelleenkäynnistyksen, joka laittaa koneen takaisin hyvään tilaan.”

KATSO: Vähäisestä koodista ei koodiin: Azure GPT-3 ja Microsoftin Power Platform. (TechRepublic)

Vianmääritysohjelma suorittaa päästä päähän -yhteystestin nähdäkseen, ovatko verkko-ongelmat paikallisessa verkossa vai back endissä. Windows 365 hyödyntää luonnollisesti Azure-verkkoa, mikä nopeuttaa suurten tiedostojen avaamista tai työskentelyä muualla sijaitsevien etätyökavereiden kanssa. ”Keskimääräinen Wi-Fi-yhteyden nopeus on Yhdysvalloissa noin 27 megabittiä, mutta kun olen yhdistetty pilvitietokoneeseeni, minulla on 10 gigabittiä ylös- ja alaspäin.”

Yritykset ja kumppanit saavat lisää tukityökaluja, jotka perustuvat Windows 365:ssä toimivaan Watchdog-palveluun. Yritykset näkevät hälytyksiä ja neuvoja Endpoint Managerin sisällä Endpoint analyticsin kautta(kuten AVD:n kanssa), ja kumppanit näkevät Windows 95 -ympäristön kunnon useiden vuokralaisten osalta Azure Lighthousen sisällä. ”MSP:nä minulla voi olla tuhat vuokralaista, ja jos jokin heidän verkkoympäristössään menee pieleen – suorituskyky, joka käyttäjällä on koneessa, jokin tietoturvakäytäntö tai ehdollisen pääsyn käytäntö, joka voi vaikuttaa heihin, jos joku ylläpitäjieni salasana on valmis vanhentumaan, jos IP-osoitteet ovat loppumassa. … Meillä on satoja tällaisia tarkistuksia, joita suoritamme jatkuvasti jokaisessa vuokralaisessa ja jotka kerätään Lighthouseen ja kojelautaan.”

Nämä tiedot ovat saatavilla myös Microsoft Graph API:n kautta, joten kumppanit voivat integroida ne muihin työkaluihin. Yksi kumppani on luonut Teams-chatbotin Windows 365:n käyttöönottoa ja tukea varten. ”Voit sanoa: ’Hei, minulla on 500 uutta käyttäjää, jotka aloittavat huomenna, voisimmeko saada heille VM:t käyttöön?’ Windows 365 lähtee rakentamaan VM:t. Voit kysyä esimerkiksi: ’Onko kaikkien käyttäjien suorituskyky hyvä?’ ja saada vastauksen: ’Tällä henkilöllä on huono suorituskyky, haluaisitko päivittää hänen koneensa?’ Kun vastaat kyllä, se antaa heille automaattisesti suuremman koneen.”

Azure Virtual Desktop on Windows 365 -palvelun käyttövoima, ja se on edelleen saatavilla. ”Pidämme AVD:tä sveitsiläisenä armeijan veitsenä: siinä on kaikki vaihtoehdot, joita voit vaatia.” AVD on ihanteellinen asiakkaille, jotka haluavat käyttää yhtä etäsovellusta kaikille fyysisillä laitteilla oleville käyttäjilleen tai hyödyntää Windows 10:n monikäyttäjätukea, hän ehdotti. ”Jos heitä pakottaa mahdollisuus korvata suuri osa perinteisesti fyysisillä laitteilla pyörineistä työtehtävistä ja siirtää työtehtävät pilveen, ja täysi työpöytä soveltuu heille paremmin, w365 sopii heille paremmin.” Jotkin organisaatiot käyttävät todennäköisesti molempia palveluita liiketoimintansa eri osissa, sillä jotkin tiimit haluavat kulutuspohjaisen hinnoittelun ja toiset tarvitsevat virtuaalitietokoneita, joita päätelaitteiden ylläpitäjät voivat skaalata ylös ja alas.

Kuluttajien pilvitietokoneet tulevaisuudessa

Ennen Azure Virtual Desktopia Manchester työskenteli Project Arcadian parissa, joka oli Microsoftin kokeilema pilvipelipalvelu, joten hän ymmärtää, mitä kuluttajille suunnatut pilvipc:t tulevat vaatimaan, eikä Windows 365 ole vielä siinä vaiheessa – vaikka se soveltuukin hyvin pienille yrityksille.

Windows 365 PCs will be powerful enough for demanding applications like Power BI Desktop.

” data-credit=”Image: Microsoft”>windows-365-pcs-will-be-powerful-enough-for-demanding-applications-like-power-bi-desktop.jpg

Windows 365 -tietokoneet tulevat olemaan riittävän tehokkaita vaativille sovelluksille, kuten Power BI Desktopille.

Kuva: Microsoft

”Minulla voi olla vain yksi LLC, yksi työntekijä, ja kustannusten hallinnan kannalta Windows 365 on minulle erittäin varteenotettava vaihtoehto. Perinteisten virtualisointiratkaisujen kanssa on yleensä päästävä noin 25-50 [työntekijään], jolloin kustannukset voidaan kuolettaa, mutta tämä on kiinteä hinta. Ei ole kiinteitä kustannuksia, vaan maksat vain koneen kustannuksista. Pienten yritysten tarjouksessamme ei tarvita toimialueohjainta, voin liittyä puhtaasti natiivilla AAD-liitännällä, en tarvitse VNet-verkkoa, vaan voin vain hyödyntää Microsoftin infrastruktuuria ja saada tämän käyttöön muutamassa minuutissa, jolloin minulla on Windows-työpöytäkokemus pilvessä.”

Tämä identiteettipuoli ei ole valmis kuluttajapalvelua varten (tai opiskelijoille, jotka haluavat Cloud PC:n omilla, hallitsemattomilla laitteillaan), mutta hän ehdotti, että se olisi mahdollista. ”En voi tuoda omaa identiteettiä, vaan minulla on oltava joko Microsoft 365:n kanssa määrittelemäni turhamaisuusverkkotunnus tai käytän onmicrosoft-identiteettiä [Microsoft 365:stä tai Office 365:stä]. Seuraava askel meille on tuoda loppukäyttäjän oma identiteetti, ja sitten meillä on kuluttajatuote. Mutta mittakaavan, helppokäyttöisyyden ja yksinkertaisuuden näkökulmasta se on hyvin valmis kuluttajakäyttöön.”

Microsoft suunnittelee Windows 365:lle myös muita uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuutta käyttää sitä silloin, kun et ole yhteydessä pilvipalveluun. ”Joissakin tulevaisuuteen suuntautuvissa ajatuksissamme on skenaarioita, joissa voit käyttää mobiilikokemusta ja olla vuorovaikutuksessa pilvipalvelun kanssa myös silloin, kun olet offline-tilassa. Paikallisen kontin synkronointi, joten vaikka suorituskyky ei olisi sama offline-työskentelyssä, voit silti olla tuottava, ja kun yhdistät taas internetiin, synkronoit takaisin ja voit taas hyödyntää pilviresursseja.” Näin on mahdollista. Tämä avaa meille paljon hienoja mahdollisuuksia innovointiin.”

Katso myös